Компаниите в цял свят се сблъскват с постоянните удари на

...
Компаниите в цял свят се сблъскват с постоянните удари на
Коментари Харесай

Когато се върнете в офиса

Компаниите в целия свят се сблъскват с непрекъснатите удари на Covid-19, до момента в който се чудят дали да отсрочат връщането в офиса или да го затворят още веднъж. Бъдещето крие доста незнайни и доста организации търсят ентусиазъм и насоки от други компании като Гугъл, Фейсбук или Apple.

За стартъпите обаче пътят напред не е толкоз явен, защото те нормално нямат дълбочината на ресурсите, притежавани от Гугъл. Това, което Гугъл и другите огромни имена в технологиита оферират, са меню за това, което би трябвало да помислят по-малките организации. Ето четири основни съображения, върху които стартъпите би трябвало да разсъждават при преосмислянето на работното място. 

1. Приоритизирайте личния капитал

Голяма част от пъзела е по какъв начин да създадете заслужено прекарване за всеки чиновник на хибридното работно място. Поставянето на личния капитал в центъра ще бъде основно в този нов метод на работа, защото световете на персонални чатове и работни телеконференции се сблъскват. Капиталът в центъра хуманизира прекарването, като преглежда цялостния витален цикъл на чиновниците - набиране, включване, ангажиране, напредване и задържане. Това е мислене за срещи на личния състав, благоприятни условия за съдействие, часови зони, етикет на срещи и така нататък

Ние в действителност сме в обществен опит за доверие и той радикално промени метода ни на работа. Трябва да променим метода, по който работим, изключително когато става въпрос за наемане, ръководство, съдействие, ангажиране и връзка, като в същото време поддържаме справедливостта.

Това значи да имате интензивно приобщаващи практики, като да вземем за пример да помните часовете на срещи и часовите зони на хората, които ще вземат участие в диалозите. Или когато споделяте информация, ще бъде значимо да се подсигурява, че информационната каскада ще стигне до целия екип, а не до определени членове. Това може да се реализира посредством шерване на известия в голям брой канали, да вземем за пример през имейла и в бюлетина на компанията.

2. Не чакайте, повторете

Много започващи компании преместиха напълно служителите в офиса към работа от у дома. Сега някои от тях преглеждат хибридния модел - композиция от отдалечена работа, престой изцяло в офиса или въвеждане на график, който съчетава и двете форми. 

Проектирането на хибридно решение изисква непрестанно внимание, с цел да се подсигурява, че има минимални спирания на работната мощ. Плановете за връщане на работа не би трябвало да бъдат прекомерно строги. Ето за какво би трябвало да помислите кои са нещата, които работят добре за вашата компания.

3. Център по безопасност 

С възходящите разновидности на " Делта " и " Ламбда " и многото незнайни, свързани с разпространяването на ковид, организационните проекти би трябвало да се съсредоточат върху сигурността на чиновниците и това изисква съблюдаване на най-новите инструкции от националните и от локалните здравни управляващи.

След това се дефинира вашият протокол за връщане в офиса - дали единствено на имунизираните ще бъде ли позволено да се върнат или ще се изискват ваксини от целия личен състав? Тук има доста съображения и правни въпроси за разглеждане и разискване. 

Персоналът може да се тормози да се върне в офиса и да желае да бъде сигурен в своята сигурност, до момента в който водачите са в несигурна позиция дали да направят това, което считат за вярно. Например Гугъл изисква от чиновниците, които се завръщат в офиса, да бъдат имунизирани, а други компании мощно предизвикват личния състав да се имунизира и се отхвърлят от мандатите. 

4. Съобщавайте за промяната 

За доста от чиновниците връщането в офиса може да е обвързвано със страхове и неустановеност. Управлението на кривата на смяна и упованията изисква да се даде допустимо най-голяма изясненост допустимо най-скоро. Комуникацията е всичко! 

Освен това е значимо да сте наясно с възприятията на вашия личен състав, с цел да разберете техните потребности и упования за завръщане в офиса. Чрез включване на настроенията на чиновниците, уравновесени по отношение на здравните и бизнес потребностите, може да се образува решение, което да дава отговор на размера на вашата организация. 

Източник: Бърнард Коулман, началник на ангажираността на чиновниците в Gusto, за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР