Компаниите, които разпределят дивидент на акционерите, трябва да го разпределят

...
Компаниите, които разпределят дивидент на акционерите, трябва да го разпределят
Коментари Харесай

Франция се готви да принуди компаниите да разпределят дивиденти между служителите

Компаниите, които разпределят дял на акционерите, би трябвало да го разпределят и на чиновниците. Това е основата на мярката, която френското държавно управление желае да утвърди през идващите пет години и която от 8 ноември е на масата за договаряния със обществените сътрудници, предава.

Тъй като инфлацията подкопава покупателната дарба на служащите и настояванията за нарастване на заплатите се натрупат, френското държавно управление се стреми да разшири изгодите за чиновниците в страната с това обвързващо предписание.

Това е предизборно заричане на Еманюел Макрон, което към този момент изостава от графика – задачата беше да бъде утвърдено още това лятото, само че в този момент очакванията са да стане през идващите пет години.

" Когато има нарастване на дивидентите за акционерите, би трябвало да има еднакъв механизъм за чиновниците ", сподели Макрон в края на октомври в изказвания за France 2.

Според данните на неправителствената организация Observatoire des Multinationales 40-те съществени френски компании са платили рекордните 57,5 ​​милиарда евро дивиденти на своите акционери през 2021 година

Френските служащи към този момент са обхванати от други механизми, като систематизиране на облагите според от резултатите на компанията - присъединяване, наложително в компании с повече от 50 чиновници, както и изключителни заплащания, в началото наречени  " бонус Макрон ", само че впоследствие преименувана на " бонус за разпределение на цената ", необлагаема до 6000 евро годишно.

Новата мярка следва да бъде конкретизирана. Като се има поради загрижеността, изразена от някои работодатели, в това число обществени компании, министърът на икономиката Бруно льо Мер призна в изявление за Le Parisien, че това няма да засегне дребните и междинни предприятия по същия метод, както фирмите с хиляди чиновници.

Изпълнителната власт чака да завърши договарянията преди 31 януари следващата година. В момента тя няма поддръжката на работодателите (те избират да преразгледат съществуващите модели и, когато е належащо, да ги подобрят) или синдикатите (те отхвърлят замяната на заплатите с
бонуси и желаят индексиране на заплатите по отношение на инфлацията). Въпреки това държавното управление има вяра, че мярката ще откри поддръжка. 

В този подтекст Renault разгласи стартирането на проект, който има за цел да утрои броя на чиновниците на компанията, които са акционери на компанията, за постигане на база от 10% от акционерния капитал до 2030 година и по този метод да ускори уговорката на личния състав на групата към новата стратегическа посока.

Френският авто производител предлага шест безвъзмездни акции на всеки от своите над 110 000 отговарящи на изискванията чиновници в 29 страни, както и дава опция за закупуване на акции с 30% отстъпка в 21 страни. Референтната цена на акцията на Renault в границите на интервенцията е избрана на 31,46 евро, което подхожда на цена от 22,02 евро след отстъпката, а интервалът на записване ще бъде от 24 ноември до 12 декември 2022 година в това число.

Не всички чиновници обаче ще имат достъп до тези акции. Условията са те да имат отработени минимум 3 месеца в компанията сред 1 януари 2021 година и 12 декември 2022 година и техният трудов контракт да е в действие към 12 декември 2022 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР