Компании от Германия и Италия откриват сметки в Газпромбанк в

...
Компании от Германия и Италия откриват сметки в Газпромбанк в
Коментари Харесай

Как Германия и Италия се оказаха със сметки в рубли в Газпромбанк

Компании от Германия и Италия откриват сметки в Газпромбанк в рубли, с цел да получават съветски газ , а на България, Полша и Финландия доставките стопират. " Двойни стандарти ", липса на европейска взаимност или сива зона?

Тези въпроси изникнаха в общественото пространство в Източна и Северна Европа в последните дни, откакто се появи информацията, че компании от две от страните, потребяващи забележителен размер съветски газ , имат сметки в рубли. Полша изиска категорично да се посочи имат ли фирмите право да го вършат. Премиерът Кирил Петков разтълкува въпроса по различен метод, откакто България и Полша бяха първите страни със спрени газови доставки: " Някой път би трябвало да сме и водачи. "

Плащанията в рубли се постановиха, откакто съветският президент Владимир Путин ги наложи за така наречен вражески страни, глобили Москва поради войната в Украйна, припомня

Според разпоредбите, разказани от съветския президент Владимир Путин преди два месеца, заплащането ще е приключено единствено откакто непознатата валута се трансформира в рубли. За задачата на фирмите са им нужни две сметки в Газпромбанк, през която би трябвало да стават заплащанията: една във валутата, посочена в договорите (например евро), и една - в рубли. Взаимодействието с Газпромбанк не е проблем, до момента в който тя не попада под наказания.

Преди седмица Брюксел изясни, че сметката в Газпромбанк не е нарушаване на глобите, нито превалутирането.

Тези указания обаче се оказаха незадоволителни. С новите инструкции и последвалото решение на Италия и Германия незнайните се усилват. Руският газ се употребява в доста страни освен за отопление, а и за електричество. За някои заплащанията предстоят: в случай че държавният снабдител Gasum във Финландия отказа да заплати по изискванията на " Газпром " (и подаването към страната спря), то френската Engie съобщи, че към края на месеца би трябвало да направи идващото заплащане до " Газпром " в евро. След инструкциите на комисията водещият немски вносител на газ Uniper и италианският енергиен тръст Eni оповестиха предходната седмица, че решенията са възпрос на дни; Uniper обаче посочи, че въпреки всичко ще се превеждат пари по сметка в евро, Eni по-късно - че открива сметка в рубли.

Какво е разрешено и какво - не съгласно настоящия сега санкционен режим и за какво объркването не понижава макар напътствията на Европейската комисия?

Еврокомисията за метода на заплащане

Допълнителните инструкции на Европейската комисия бяха оповестени предходната седмица, съвсем месец след първите към средата на април. Според тях:
сметките не трябва да са във валута, друга от посочената в контракта с " Газпром " ; втора сметка в рубли, в която да се превалутират парите, би нарушавала европейските санкции; самите заплащания би трябвало да са във валута, посочена в договорите с " Газпром " (обикновено евро или долари); компаниите би трябвало " ясно " да заявят, че с заплащането в евро или долари считат отговорностите си по съществуващите контракти за изпълнени (т.е. не взаимодействат със глобената централна банка на Русия, защото нямат отношение към процеса на превръщане на постъпилите в евро средства в рубли); при нарушаване е допустима наказателна процедура против страна от блока.
От съветска позиция превалутирането би трябвало да бъде приключено от европейските компании за 48 часа. От европейска новите условия са опит да бъдат принудени европейските компании да заобикалят глобите, наложени на съветската централна банка.

" Не поучава ", само че не не разрешава

Горните инструкции бяха годни на 17 май. Тогава представителят на комисията Ерик Мамер каза на постоянен брифинг, че отварянето на сметки в рубли би било нарушаване на разпоредбите. По думите му:

Отварянето на сметка в рубли излиза оттатък напътствията, които даваме на страните членки какво е разрешено под (санкционния) режим.

Два дни по-късно съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че половината от 54 клиенти на " Газпром " в блока са отворили сметки в Газпромбанк. Направи го и Eni; компанията, в която притежател на 32-процентов дял е италианската страна, обяви, че е разискала проекта си с " италиански институции " и оспори риска от наказания. Мярката била " краткотрайна ", а заплащането оставало в евро; проектът - до 48 часа сътрудник, настоящ на московската борса, да обърне сумата от евро в рубли без намесата на централната банка.
" Файненшъл таймс " означи, че тази обстановка залага опция са конфликт сред " Ени " и Брюксел. Особено неприятна е за италианския министър председател Марио Драги - не просто някогашен президент на Европейската централна банка, а и един от архитектите на глобите против съветската. Според изданието глобите против Рим може да не са изключени; процесът обаче може да се точи с години. Едновременно с това позицията на Драги още отпреди две седмици е, че използването на рубли единствено по себе си не нарушава глобите. Драги е употребявал и израза " сива зона ", защото няма данни, че заплащането в рубли е нарушаване.
От немска страна Uniper обяви още в края на април пред " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", че се приготвя за " решението с две сметки ".

Отбелязва се, че дипломати в Брюксел считат напътствията за съзнателно неразбираеми, с цел да могат някои страни да продължат да купуват газ. Един посланик назовава това " отваряне на вратата " за бизнес както нормално, различен - " креативна двоякост ", чиято цел е " да се сътвори тъкмо толкоз място, че да е задоволително за всички разнообразни тълкования ". Източници на " Ройтерс " изясняват, че най-важното е самото заплащане към Газпромбанк да не е в рубли.

Неизвестните

Германската социална медия ARD разгласява на  на новинарския си екип (Tagesschau) разбор за " алтернативата " за заплащане на газ в рубли или в евро с дата 23 май. Към тази дата представител на Еврокомисията дава отговор за глобите, като се базира на на инструкции от 21 април 2022 година (т.е. от предходните инструкции, макар че новите към този момент бяха издадени на 17 април):

" Отварянето на сметка е съобразено със глобите, когато а) заплащането се прави в евро и долари... б) фирмите афишират, че заплащането в евро и долари е приключило дължимата по контракт услуга. " Европейската комисия

Двусмислеността на езика, която оставя поле да се пояснява формулировката на Еврокомисията, е умишлена и това е разбираемо, а точната процедура остава неразбираема, отбелязва създателят на " Тагесшау " след диалог с немски евродепутати и специалисти. Сред огромните незнайни, по думите на специалиста Георг Цахман от мозъчния концерн " Брьогел " в Брюксел, е въпросът " кой обменя парите ". Неяснотата обаче може би устройва Москва: основава неустановеност на пазара, а това покачва цените - положително развиване за " Газпром ". " И тествате какъв брой чувствителни са разнообразни страни поради опасността. "

Снимка: Газпром - Русия

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР