Компании като Google и Meta/Facebook отдавна завзеха дигиталния свят и

...
Компании като Google и Meta/Facebook отдавна завзеха дигиталния свят и
Коментари Харесай

Утопия или затвор: Технологичните компании вече искат да строят градове

Компании като Гугъл и Meta/Facebook от дълго време завзеха цифровия свят и дефинираха разпоредбите на играта при търсене на информация, виртуално другарство и онлайн извършване на покупки. Сега, обаче, те са си сложили нова цел - да станат наши хазяи, написа в собствен материал Business insider.

В Съединени американски щати напоследък има редица образци за това по какъв начин онлайн колосите се възползват от големите си финансови запаси, с цел да строят едни съвременни " ведомствени " градове с жилища, магазини и публични места. По този метод те вземат в свои ръце решаването на казуса с недостъпно скъпите недвижими парцели, само че това надалеч не е единствената аргументи сходни мегапроекти да съществуват.

Няколко образеца

През юни градският съвет в Маунтин вю одобри проекта на Гугъл и австралийската компания Lendlease за превръщането на регион с офис здания в нов квартал с до 7000 жилища от друг клас с паркове, заведения за хранене, магазини и нови работни пространства. Около 15% от недвижимостите ще се оферират на цена, по-ниска от пазарната, въпреки към момента да не са изцяло изяснени критериите.

Още през предходната година в Менло Парк утвърдиха сходен план на Фейсбук - 1700 жилища, офиси, хотел, магазини до централата на Meta.

Подобни планове - със специфичен акцент върху наличните жилища, развиват и Walt Disney, Universal и Илон Мъск, който също желае жилищата за чиновниците си покрай офисите им в Остин, Тексас.

Защо го вършат?

" Вярата в демокрацията е слаба и оттова идва гледището вид " Можем да създадем съвършен град и съвършен свят. Ще го структурираме на правилата, които сме вградили в технологиите и в полезностите, които сме основали ", разяснява пред BI преподавателят от Университета в Куинсланд Грант Болмер.

А истината е, че фирмите са едни прагматични машини, които се интересуват от две неща - да запазят опитните си чиновници и да наподобяват добре в очите на обществеността (и акционерите си).

Да построиш жилища за работещите до офисите им комбинира и двете - въпреки всичко дългото пътешестване до работа е измежду основните аргументи хората да не желаят да се връщат към напълно присъствен модел на труд.

Лош спомен от предишното

В Съединени американски щати, а и другаде по света едрият бизнес е изграждал цели обитаеми места за своите служащи през XIX и XX век - близо, да вземем за пример, до отдалечени заводи. В един миг 3% от американското население живее на територията на своите работодатели.

В доста случаи това не е изключително прелестно - фирмите употребяват обстановката, с цел да държат чиновниците под надзор. Заплахата е ясна - в случай че участваш в стачка, можеш да останеш не просто без работа, само че и без покрив над главата. Освен това, можеш да пазаруваш единствено в магазините, благосъстоятелност на шефа ти, а също така той ръководи и църквата, и учебното заведение на децата ти.

Донякъде не е изненада, че тази система се разпада след средата на предишния век. Причината - колите стават задоволително всеобщи, с цел да могат служащите да си ги разрешат. По този метод те стават по-независими, тъй като към този момент могат да изберат обитаемото място, от което да пътуват да работното си място.

Сега плановете на софтуерните и развлекателните колоси наподобяват доста по-социално допустими и дори рядко се обявява връзката сред план и вложител, само че е повече от явно, че при потребност ще употребяват същия инструментариум като металургичните предприятия от преди 150 години.

Друга тематика е, че бизнесът през днешния ден се развива с такава скорост под давлението на геополитически земетресения и нововъведения, че някои от бъдещите " мегахазяи " може да се окажат единствено спомен сега, в който блоковете за чиновниците им станат подготвени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР