Комитетът за наблюдение на Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“

...
Комитетът за наблюдение на Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“
Коментари Харесай

Оперативна програма околна среда 2014-2020 г. в подкрепа на бежанците от Украйна

Комитетът за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ взе решение да бъдат подкрепени бежанците от Украйна в България.

На своето 17-то съвещание, извършено на 28.07.2022 година, членовете на публичния мониторингов комитет гласоподаваха методология и критерии за оценка на планово предложение по процедура „ Подкрепа за покриване на главните потребности на бежанците от Украйна посредством мярка, прилагана от Министерството на туризма “. Дейностите по процедурата са свързани с обезпечаване на нощувка, закуска и обяд за хората от Украйна. Необходимите средства са разчетени за 17 000 души и се обезпечават посредством пренасочване на 30,6 млн. лева от Приоритетна ос „ Отпадъци “ към Приоритетна ос 7 „ Подкрепа за бежанците от Украйна в България “.    

Възможността за това е обезпечена с приемането на Регламент 562 от 2022 година на Европейския парламент и на Съвета от 6 април 2022 година за изменение на регламенти 1303/2013 и 223/2014 във връзка с Действия по линия на доближаването за бежанците в Европа (CARE). Чрез промените държавите-членки могат да финансират необятен кръг от вложения в региона на политиката на доближаване и за справяне с провокациите, свързани с миграцията, по линия на Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който откри съвещанието на Комитета за наблюдаване, акцентира, че след началото на военната експанзия от страна на Руската федерация към Украйна, Европа подхваща редица промени – правни, институционални и програмни, с цел да се оправи с предизвикването от забележителния приток на хора. „ Времето провокира хората да бъдат публично ангажирани повече от всеки път. Промените и ограниченията са неизбежни, тъй като след 24 февруари светът към този момент не е същият “, уточни министър Сандов.

Комитетът за наблюдаване съгласува и препоръчаното от Управляващия орган изменение на Индикативна годишна работна стратегия за 2022 година, в която е избран и интервалът за оповестяване на процедура „ Подкрепа за покриване на главните потребности на бежанците от Украйна посредством мярка, прилагана от Министерството на туризма (CARE) “– трето тримесечие на 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР