Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти

...
Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти
Коментари Харесай

Съветът на Европа настоя България да ограничи влиянието на главния прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа прикани българските управляващи незабавно да одобряват ограничения за понижаване въздействието на основния прокурор върху Висшия правосъден съвет и Прокурорска гилдия и да вкарат ефикасна процедура за краткотрайно премахване от служба на обвинител номер едно. Очакванията са това да стане посредством законодателни, а в случай че е належащо - и посредством конституционни промени.

Призивът беше насочен по време на съвещанието на Комитета на министрите във формат “Права на индивида ”, на което за следващ път беше прегледано осъществяването на решението на съда в Страсбург по делото “Колеви против България “.

Настояването на министрите на Съвета на Европа беше отправено в петък - деня, в който беше конституирано 47-ото Народно заседание. Призивът идва и на фона на договарянията за ново държавното управление в рамките, на които тематиката за промяна на прокуратурата и на Висшия правосъден съвет се счита за консенсусна за обединенията, които се вземат участие в тях.

В документа се споделя, че в България би трябвало да се вкара ефикасна процедура за краткотрайно премахване от служба във връзка с основния прокурор и да се понижи смразяващият резултат, който въздействието му може да има върху лицата, натоварени с следствието на основния прокурор.

Освен делото “Колеви против България ” комитетът на министрите на Съвета на Европа приканва за осъществяване и по други каузи. Такъв е въпросът “Великова против България ” . Решението в този случай, че отнася до характерните ограничения, свързани с следствията против чиновници на правоприлагащите органи (относно независимостта на предварителното следствие и гаранциите против насилие).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР