Комисията за защита от дискриминация уважи жалба на лекар от

...
Комисията за защита от дискриминация уважи жалба на лекар от
Коментари Харесай

Стоматолог: Дискриминация е НЗОК да не плаща за лечение на пулпит и периодонтит на пълнолетни

Комисията за отбрана от дискриминация почете тъжба на доктор от Добрич. Според комисията фактът, че Здравната каса не   финансира лечението на пулпит и гангрена на хора над 18 години, съставлява дискриминация.
Прочетете още
Здравната каса поема цената за лекуване на пулпит и периодонтит на непрекъснати зъби, на краткотрайни зъби и вадене на краткотраен зъб, само че единствено за малолетни. Според стоматологът Емил Давчев това е дискриминация. За пълнолетните сметката може да доближи от 200 до 600 лв., споделя той.

„ Когато имаме един комплициран кариес и процесът е стигнал  до нерва на зъба, единственият метод да бъде избавен този зъб е, когато се приложи това лекуване. Голяма част от пациентите ни нямат финансовата опция да поемат това скъпо лекуване и те избират да си извадят зъба за 4 лева по Здравната каса плюс 2,90 лева потребителска такса ”, показва доктор Давчев.

В решението на Комисията за отбрана от дискриминация се показва, че изключването на трите действия от пакета за хора над 18 години е неравно отнасяне по симптом „ възраст “. От НЗОК споделиха за БТВ, че смяна в наредбата би трябвало да пристигна от здравното министерство.

Според Българския зъболекарски съюз, с цел да бъдат добавени посочените действия в пакета с дентални услуги за пълнолетни, който касата покрива, са нужни най-малко 100 млн. лева към сегашния бюджет.

„ Винаги сме упорствали пакетът за здравноосигурените лица над 18 години, т.е. възрастните, да бъде уголемен. Това са затруднения на зъбния кариес и за жалост здравната просвета на популацията е такава, че те са толкоз постоянно събитие, за които българинът би трябвало да отделя пари от джоба си ”, споделя ръководителят на съюза Николай Шарков.

Засега няма изясненост дали пакетът с покриваните от Здравната каса действия ще бъде изменен. От Министерството на здравеопазването споделиха, че са обжалвали решението на Комисията за отбрана от дискриминация.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР