Комисията за защита на потребителите направи спешна проверка на ски

...
Комисията за защита на потребителите направи спешна проверка на ски
Коментари Харесай

Забранено било мястото, където карал пострадалият скиор на Картала над Благоевград

Комисията за отбрана на потребителите направи незабавна инспекция на ски зона Картала над Благоевград, където се стигна до случай, при който, заяви БНР.

Председателят на Комисия за защита на конкуренцията Димитър Маргаритов съобщи, че резултатите от инспекцията, въпреки и междинни, демонстрират, че случаят е зародил не в зоната на ски пистата, а там където е неразрешено да се кара.

Изчакваме всички документи на концесионера за активността им и дали имат категоризация за ски пистата. Ако нямат, ще бъдат глобени. Иначе установихме, че скиорите са имали разполагаем информация във връзка с трасетата и по какъв начин безвредно да се спускат , разясни Маргаритов.

" Този, който стопанисва, е задължен да обезпечи и личен състав по оказване на първа помощ при настъпването на случай ", добави още той.
 Скиор пострада на ски писта в местността
Скиор пострада на ски писта в местността " Бодрост " над Благоевград

Мъжът е със строшен крайник и е превозен в болница в София

Групата фрирайдъри, измежду които е и потрошеният юноша, са изпратили писмо и до министъра на туризма, като се заканват да заведат дело против концесионера - сдружението " Прима инвест ".

" Всяка ски зона и всеки зимен курорт т рябва да имат назначени с контракт избавителни екипи ", съобщи ръководителят на Планинската избавителна работа Благоевград Георги Ботев, като уточни, че концесионерът на Картала не е сключил контракт с ПСС, имали са контракт до 2018 година.

" Тогава се смениха концесионерите и те не възобновиха контракта . Иначе имаме избавителен пост малко по-далече, а навръх 16 януари имахме четирима спасители и когато получихме сигнала, той беше неразбираем, по тази причина попитахме в ски центъра имат ли потребност от помощ, те отхвърлиха и се разбрахме да ни се обадят, в случай че имат потребност - само че те не ни потърсиха, тъй че по какъв начин са оказвали до лекарска помощ, аз не знам. А ние имаме и доктор дежурен за здравна помощ ", изясни Ботев.

" Спасителен екип има ", безапелационен беше шефът на ски зона Картала Илия Ризов, като добави, че доктор или друго здравно лице не е наложителна екстра.

" В зоните за ски спорт ние ги обгрижваме . Имаме трима спасители, можем да окажем долекарска помощ, до момента в който пристигна колата за спешна помощ. Знаем какво да вършим ", твърди шефът.

За надеждността и редовността на кабинковия въжен превоз Григор Къшов от Държавната организация за метрологичен и механически контрол съобщи, че на 16 декември лифтът е тестван със умозаключение, че е кадърен за употреба и всичко работи както би трябвало.

" Липсата на регламентирани трасета за фрирайдъри, които по никакъв начин не са малко, водят до произшествия ", призна изпълнителният шеф на ПСС Емил Нешев.

" Този спорт би трябвало да има обособени зони за упражняване , по този начин е по-света. Има регламенти, които се съблюдават - има си зони за фрирайдъри, екипи, които се грижат за тези терени и когато са рискови, са затворени. Тук такива регламенти изобщо не съществуват ", означи Нешев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР