Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна спешна проверка на

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна спешна проверка на
Коментари Харесай

КЗП обяви за незаконно заявеното увеличение на мобилните усл...

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира незабавна инспекция на оповестените планове на мобилни оператори за повишение цените на телекомуникационните услуги по настоящи контракти с консуматори. С повече детайлности по тематиката в " Денят стартира " по Българска национална телевизия беше Димитър Маргаритов, ръководител на КЗП.

Той изясни, че все още е оповестено желание за повишение на цените на телекомуникационните услуги по настоящи контракти с консуматори, само че нищо съответно не се е случило.

" На базата на това желание ние сме се самосезирали и правим инспекция. В КЗП са получени мненията на мобилните оператори и през днешния ден на изключително съвещание ще бъде взето решение по тях ", изясни Маргаритов.

Засега е обявено желание с едностранно волеизявление, добави той.

Маргаритов изясни, че е нелегално нарастването на цените на мобилните оператори по метода, по който те са декларирали желание намерение да го създадат при започване на идната година.

От показаните пред КЗП документи излиза наяве, че желанието за индексацията е за тази и предходната година, а по закон това може да става единствено за миналата. Заявеното от мобилните оператори нарастване е към 5%, само че то може да бъде направено по тази уговорка само след публично оповестения показател на инфлацията за годината от Национален статистически институт, което ще стане през януари.

Димитър Маргаритов посочи, че Комисията има право да санкции фирмите за нелоялни практики, само че не и да повлияе на ценооразуването.

Според ръководителя на КЗП, най-вероятно повишаването ще е по-малко от 5% и ще е към 1 лев на месец приблизително, в случай че таксата е към 20 лева

Той изясни по какъв начин потребителите могат да прекратят контракта си с мобилния оператор:

При неопределен контракт - с едномесечно предупреждение
При срочен - от потребителя може да се изиска да заплати най-много три месечни вноски като наказателна клауза, без значение от периода на контракта
Свързани вести Реакция: КЗП ще ревизира новите цени на А1 и Теленор
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР