Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на електронни магазини

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на електронни магазини
Коментари Харесай

КЗП наложи нови забрани на онлайн магазини

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) забрани на електронни магазини да заблуждават за наличностите на промоционални артикули и за периода на доставка на поръчките , оповестиха от институцията.

Последните нарушавания, които са установили от Комисията, е, че онлайн магазин за артикули за свободното време не е уведомил правилно клиентите си за наличните количества от пуснати в промоция продукти. Сайт за продажба на уреди за дома пък не е спазвал посочения период за доставка на поръчките. Нелоялните търговски практики са били открити и неразрешени от комисията.

От Комисията за отбрана на потребителите показаха, че промоционалните артикули може да са с лимитирани наличия, само че при осъществяването на поръчката търговецът е редно да осведоми потребителите за това. Освен това продавачът може да откаже доставка на декларираните от потребителите артикули, само че единствено при съществуването на рационални причини. От Комисията приканиха потребителите да упорстват за съблюдаване на периода за доставка. В противоположен случай те имат право да се откажат от онлайн покупката.

Комисията посочи, че търговците са длъжни да осведомят клиентите си, когато предлаганите от тях артикули са в лимитирани количества и заради това съществува риск да не са в положение да изпълнят поръчката си. При привършване на наличностите на оповестени за продажба артикули търговците биха могли да опитат да ги доставите посредством други търговци.

От Комисията за отбрана на потребителите са безапелационни, че когато търговците са се заели с съответни периоди за доставка на поръчките, наложително следва да ги съблюдават.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР