Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на

...
Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на
Коментари Харесай

Започват проверки на договорите на телекомите и кредитните институции

Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за отбрана на персоналните данни стартират инспекции на договорите на телекомите и кредитните институции за потреблението на неравноправни клаузи и до каква степен са предпазени правата на потребителите.

Двете институции ще реализират надзор и върху онлайн платформите за търговия и осведомителни уеб сайтове върху това по какъв начин същите събират и обработват персонални данни, посредством така наречен " бисквитки " и възможното им потребление за използване на нелоялни търговски практики.

КЗП ще ревизира за съществуване на неравноправни клаузи в договорите, а КЗЛД дали има ангажименти, нарушаващи правата на потребителите като индивид на персонални данни, които могат да накърнят техните стопански ползи, като и правото им на персонален живот, прецизираха от КЗП.

Ще бъдат изискани всички общи условия и типизирани контракти, с които тези оператори работят, с цел да може специалистите да преценяват, дали вътре има непозволени клаузи и за клаузи увреждащи правата на физическите лица по регламента за отбрана на персоналните данни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР