Комисията за защита на потребителите даде рано сутринта днес старт

...
Комисията за защита на потребителите даде рано сутринта днес старт
Коментари Харесай

От Лесово: Започнаха проверки за нерегламентирани екскурзии

Комисията за отбрана на потребителите даде рано сутринта през днешния ден старт от ККПП Лесово на серия от инспекции за незаконен транспорт и секване на нелоялни практики в туристическия бранш. Инспектират се рейсове и микробуси, пренасящи пасажери до южната ни съседка, а на фокус са туроператорите и туристическите сътрудници, които работят без лиценз, следи се и за нерегламентирано транспортиране на товари. Проверките се правят дружно с Министерство на вътрешните работи, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) и Министерството на туризма.

От Комисията за отбрана на потребителите увериха, че акцията не е инцидентна. „ Кампанията ще продължи и ще има неочакван темперамент, инспекции ще се вършат в разнообразни часове и в друг диапазон от време. Целта е да се пресекат опитите за нерегламентирани практики при туристическите услуги “, сподели пред Дарик Кристина Касабова, основен контрольор в Комисията за отбрана на потребителите в Бургас. Заедно с Министерството на туризма, специалистите ревизират да място, съблюдават ли се законовите условия за регистрация на туроператори и екскурзоводи. В противоположен случай, санкцията за това е 5000 лв. за физически лица и 10000 лв. за юридически, акцентира Касабова.

„ Всеки един консуматор е добре да следи Националния туристически указател към Министерството на туризма. В него са вписани всички регистрирани лица. Преди да предприеме пътешестване екскурзиантът да ревизира добре дали това лице, с което ще пътува, има право да прави тази активност. По отношение на турооператорите – наложително би трябвало да имат застраховка “, сподели Елеонора Младенова – шеф отдел „ Регулаторни механизми в туристическите действия “ в Министерството на туризма.

До момента Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово е открито едно нарушение- екскурзовод на проведена група туристи, който не е вписан в Националния туристически указател и още едно лице, пренасящо туристи, без да е регистриран като туроператор или туристически сътрудник, каквито са законовите условия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР