Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) окончателно спечели дело

...
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) окончателно спечели дело
Коментари Харесай

Решение по дело на КЗЛД срещу ПИК: как се преценява публикуването на лични данни

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) дефинитивно завоюва дело против " Пик нюз " във Върховния административен съд (ВАС) заведено във връзка публикуването на персоналните данни на водача на организацията на евреите в България " Шалом " Александър Оскар. на тричленния състав на Върховен административен съд по отчет на арбитър Галина Карагьозова е изключително скъпо с това, че формулира критерии за преценка при издание на персонални данни за журналистически цели - в търсенето на баланс сред свободата на изложение и правото на информация от една страна, и неприкосновеността на персоналния живот и отбрана на персоналните данни - от друга. Такива критерии законът не съдържа. Опитите те да бъдат вкарани в него дружно с другите промени през 2019 година при въвеждане на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) бяха окачествени като цензура от медии и адвокати, а след това и Конституционният съд (КС) ги разгласи за противоконституционни

Повод за делото е тъжба на " Пик нюз " против решението на КЗЛД от м.г., с което на медията беше наложена санкция от 5000 лв. поради издание на персоналните данни на Оскар, както и предписание да заличи тези данни от уеб страницата си. През март т.г. първоинстанционният Административен съд - София-град (АССГ), приема жалбата на ПИК за основателна и анулира решението на КЗЛД с мотив, че става въпрос за обществена персона и оповестението на данните му е целесъобразно за журналистически цели. Това решение е обжалвано както от КЗЛД, по този начин и от Оскар. Отделно от това Александър Оскар е завел против ПИК и гражданско дело за вреди от тази обява и още две други, които дефинира като оскърбителен, и претендира за обезщетение от 30 хиляди лева
Доц. доктор Александър Оскар Фотограф: Капитал
В решението си от 16 ноември т.г. Върховен административен съд за първи път изяснява по какъв начин се прави преценката при всеки съответен случай за това кои данни е възможно да бъдат оповестени за задачите на журналистическата обява.
Казусът с персоналните данни
През март 2020 година " Пик нюз " разгласява публикация, която замесва името на Александър Оскар в приватизацията на столичния хотел " Рила ", като с изключение на другата информация разгласява и документи с трите му имена, първите шест числа от неговото ЕГН, които на процедура разпознават рождената му дата, точния му домакински адрес - до номер на жилището (включително информации от Агенцията по вписванията, съдържащи точни данни за парцела - изложение, цена, вписвания, ипотека, изтриване на ипотека), имотно и финансово положение, участие в неправителствена организация, както и данни за неговата така наречен обществена еднаквост (професия, месторабота, трудова активност, информация за принадлежност).
Реклама
Оскар подава тъжба в Комисията за отбрана на персоналните данни, която взема решение, че става въпрос за персонални данни, които в тази ситуация са оповестени в нарушаване на Общия правилник на Европейски Съюз за персоналните данни. В резултат КЗЛД издава предписание на " Пик " да съобрази интервенциите по култивиране на персоналните данни на Оскар - дата на раждане и цялостен адрес на притежаван от него парцел, с наредбите на регламента и да заличи тези данни от оповестената публикация. И глобява организацията с 5000 лв. за култивиране на персоналните данни на Оскар в нарушаване на регламента за интервал от три месеца.

" Пик нюз " обаче не отстранява персоналните данни, които и сега могат да бъдат видени на уеб страницата им, вместо това медията апелира решението на КЗЛД.
Какво взема решение Върховен административен съд
Тричленният състав с ръководител Виолета Главинова и членове Галина Карагьозова (докладчик) и Полина Богданова, анулира решението на АССГ, отхвърля жалбата на " Пик " и осъжда шефа му да заплати на КЗЛД сумата за разноските за двете правосъдни инстанции от 270 лева, както и 70 лева - на Оскар. Отделно от това ПИК ще би трябвало в 14-дневен период да отстрани персоналните данни на Оскар от уеб страницата си и да заплати санкцията от 5000 лева, наложена й от КЗЛД. Неизпълнението на това предписание е скрепено с друга глоба, планувана в закона, която още веднъж стартира от 5000 лева - според от това какъв брой продължава неизпълнението на решението на съда.

По-важно в тази ситуация са претекстовете, в които се излагат критериите за преценката при издание на персонални данни за " журналистически цели " - разбиране, което не е дефинирано в закона и това постанова тълкуването му в правосъдната процедура. Става дума за активност по събирането, анализирането, интерпретирането и разпространението посредством средствата за всеобща информация на настояща и публично значима информация, като всяка журналистическа активност е демонстрация на свободата на словото в правовата страна.
Реклама
Законът разрешава да се разгласяват персонални данни за журналистически цели, само че при добросъвестна преценка във всеки обособен случай на салдото сред правото на независимост на изложение и на информация и правото на отбрана на персоналните данни. Законодателят планува, че когато обработването на персонални данни е за журналистически цели, субектът, чиито са данните, се употребява с по-занижена отбрана с оглед преследваната цел - реализиране на свободата на изложение и правото на информация. Същевременно това не значи, че персонални данни могат да се разгласяват свободно, без оглед дали тяхното обявяване се постанова предвид на общественозначимите цели на съответната обява. В случая КЗЛД е приела, че с публикуването на точния адрес на парцела и първите шест числа от ЕГН прекалено е надхвърлена изискуемата за задачата на публикацията информация.

А в решението на съда се дава смисълът на това ограничаване на правилото на " свеждане на данните до най-малко ". В случая за задачите на журналистическото следствие е било задоволително публикуването на квартала, улицата и постройката, в които се намира парцелът, и неговата площ, с цел да може да бъде осъществено съпоставяне сред неговата стойност със цената на други парцели в региона с оглед изказванието в публикацията, че апартаментът е добит на занижена цена. Това са нужните и задоволителни данни, с което свободата на изложение и информация може да бъде задоволена. Публикуването на част от ЕГН и прецизен адрес на жилището, в което живее лицето, както и неговият идентификатор, съставлява непропорционална интервенция в персоналния му живот, производно от което е и правото на отбрана на персоналните данни, взема решение съдът. И добавя, че фактът, че част от информацията е от Имотния указател, не прави публикуването на данните законосъобразно, тъй като регистърът има разнообразни цели от журналистическите, а също така данните не са директно обществено налични.
Какво следва от решението
Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов чака медиите да отчетат кардиналните разсъждения в това правосъдното решение, а медията, която е получател на решението, да го извърши в законовия период. Той напомня, че през 2019 година Конституционният съд анулира текстове от Закона за персоналните данни, с които бе изработен опит да се вкарат критерии за потребление на персонални данни за журналистически цели, с които публицистите би трябвало да се преценяват в изявленията си, с цел да не нарушат Общия правилник за отбрана на данните (GDPR).

" На процедура посредством анулацията Конституционният съд даде приоритет на правосъдната процедура, която в тази ситуация показва казус, който би трябвало деликатно да бъде прегледан от медиите в България. Случаи като този с " ПИК " са показателни за метода, по който следва медиите да разсъждават, когато обработват персоналните данни ", разяснява Караджов за какво е належащо медията да преценя дали има нарушаване във всеки съответен случай на обява, която изисква култивиране на персонални данни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Икономика 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Свободно време Реклама
Той добавя, че актуалното решение на Върховен административен съд се отнася освен за обществени персони, само че и за всеки различен жител, който стане обект на журналистическо следствие. Едно такова следствие би трябвало да показа на обществото нужната информация, която разрешава да се направи справедлива и осведомена преценка дали даден човек е направил нещо непозволено, публично или морално осъдимо, само че без да се визира непропорционално неприкосновеността на персоналния му живот - отвън това, което строго се постанова от естеството на самото следствие.

" Необходим е баланс сред правото на информация на обществеността и правото на отбрана на персонален живот на физическото лице. Противното би означавало целеустремено деяние за увреждане престижа на лицето, предмет на журналистическото следствие. Фактът, че в тази ситуация се употребява информация от обществени източници, не значи, че тя е пропорционална на задачите на следствието. Информацията в Имотния указател е събрана за друга цел - тя дава информация за това кой е притежателят на съответен парцел, къде се намира, има ли тежести. Когато тази информация се обработва от публицистите за други цели, следва да се направи преценка от медията дали и в каква степен обществено наличната информация е несъотносима към журналистическите цели на следствието и в този смисъл - дали би трябвало да бъде детайлно оповестена или единствено тази част от нея, която способства за изясняване задачата на следствието ", счита Караджов.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР