Комисията за защита на конкуренцията по своя инициатива образува три

...
Комисията за защита на конкуренцията по своя инициатива образува три
Коментари Харесай

КЗК образува три производства за тайни договорки между големите хранителни вериги у нас

Комисията за защита на конкуренцията по своя самодейност образува три производства за определяне на вероятно осъществени нарушавания по член 15 от Закон за защита на конкуренцията, под формата на неразрешени съглашения и решения на сдружения на предприятия.

Разследват се следните участници на всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш и техни обединявания:
„ СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА ТЪРГОВИЯ “„ БИЛЛА БЪЛГАРИЯ “ ЕООД„ ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО “ КД„ КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО “ КД„ МАКСИМА БЪЛГАРИЯ “ ЕООД„ ПРОМАРКЕТ “ ООД " ФАНТАСТИКО ГРУП " „ МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ “ ЕООДСДРУЖЕНИЕ „ СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ “СДРУЖЕНИЕ „ АСОЦИАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПТИЦЕВЪДСТВО “ " АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ “СДРУЖЕНИЕ „ НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ “.
Преди дни комисията за защита на конкуренцията със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи, извърши изненадващи инспекции на място в офисите на Лидл България, Сдружение „ Съюз на птицевъдите в България “ и Сдружение „ Национална асоциация на млекопреработвателите “.

Проверките бяха осъществени със съдействието на Министерство на вътрешните работи и след получени правосъдни позволения от Административен съд – София за да се обезпечи събирането на задоволително директни доказателства за съществуването на възможни секрети сделки сред участниците в бранш Храни, показват от комисията.

От офисите са конфискувани копия на документи и електронна преписка, които Комисията следва да проучва в елементи, с оглед определяне съществуването на продан на сензитивна комерсиална информация или координирано пазарно държание сред производителите, търговците и техните обединявания в бранш Храни.

Мащабът и стандартите на доказване на сходни антитръстови нарушавания изискват Комисията да откри огромно количество данни и информация, въз основата на които да се извърши стопански и юридически разбор на обсъжданото държание, което обективно не може да бъде осъществено в незабавен порядък, прецизират от Комисия за защита на конкуренцията.

Въпреки огромното изследване, с оглед публичния интерес, който има към него, Комисия за защита на конкуренцията ще направи всичко допустимо в границите на законовата си подготвеност, да извърши изследването във допустимо най-кратък период.

След привършване на изследванията при открити нарушавания, Комисията ще упражни законовите си пълномощия, включително да глоби нарушителите, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Секторът на храните в страната е приоритет в активността на Комисията и е непрекъснато следен и проучван от Комисия за защита на конкуренцията, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините. Всякакви опити за дискредитиране в общественото пространство на подхванатите от Комисията законови дейности попречват работата ѝ и целят основаване на отрицателна визия за институцията измежду обществото, показват още от Комисия за защита на конкуренцията.

От там припомнят, че комисията е самостоятелен орган, който разполага с цялостна оперативна автономия по отношение на способите за събиране на доказателства и методите на реализирането им в границите на законовите си пълномощия, като намесата в работата на Комисия за защита на конкуренцията е изцяло неприемлива.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР