Комисията за защита на конкуренцията най-накрая разреши една от най-големите

...
Комисията за защита на конкуренцията най-накрая разреши една от най-големите
Коментари Харесай

Сделката в факт! Шел взима пет бензиностанции в Пловдив след решение на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията най-сетне позволи една от най-големите покупко-продажби на пазара на горивата в Пловдив. 5 от бензиностанциите, които до края на годината действаха под марката на " Газпром ", ще станат част от веригата на Shell.
Прочетете още
Припомняме, че съветската верига изпразни обектите си след наложените наказания при започване на годината. Бензиностанциите бяха напълно изпразнени и до през днешния ден са в същия тип. Собствеността им е на пловдивската компания " Емко-М ", от които " Шел България " заявява предпочитание да придобие цялостен надзор с контракт за наем.

Сделката, която включва магазини за бързооборотни артикули в бензиностанциите, няма за ограничи конкуренцията на пазара на дребно на горива в страната, заключва мнение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в известие, оповестено на нейния уеб страница. 

Обектите, които " Шел " ще вземе са, на основни местоположения в града:

- Бензиностанцията на бул. " Христо Ботев " - постройките, оборудванията и терен от 1450 м2 в подножието на Младежкия рид. 

- Бензиностанцията  бул. " Васил Априлов " № 95-А, ситуирана на терен с повърхност от 2509 м2.

- Бензиностанцията на бул. " Санкт Петербург " - терен с повърхност от 4519 м2 в непосредствена непосредственост до кръговото на SPS;

- Бензиностанцията на кръстовището на бул. " Никола Вапцаров " и с бул. " Македония " - имот с повърхност от 3264 м2;

- Бензиностанцията на кръстовището на Пещерско шосе с бул. „ Копривщица “, с повърхност от 2091 м2;

Според Комисия за защита на конкуренцията при осъществяване на договорката пазарният дял на „ Шел България “ АД при търговията на дребно с горива ще бъде под 15%, както на национално равнище, по този начин и на територията на област Пловдив. В град Пловдив, сдружението също не е водещо по продажби измежду главните вериги, показани в града. На последващо място, броят обекти, които Шел ще оперира след реализирането на договорката, в Пловдив е съпоставим с броя на обектите, оперирани от неговите съперници. Допълнително, на територията на града оперират и голям брой бензиностанции, независими обекти, които не са част от вериги. 

Именно по тази причина договорката за централизация е утвърдена от Регулатора. Обявен е 14-дневен период за обжалване на решението пред съда. 

Базираната в Пловдив „ Емко-М “, в която съдружници са Кольо Паничарски и Емил Мирчев, генерира доходи в размер на 1,4 млн. лв. през 2019 година спрямо 1,9 млн. лева през миналата година, излиза наяве от последния ѝ годишен финансов доклад, оповестен в комерсиалния указател. Двете компании имат връзки - преди към 20 години марката „ Емко-М “ изчезна от Пловдив, защото притежателите подписаха контракт за фрайчайзинг именно с „ Шел “. Той бе за наем на бензиностанции. По-късно обектите на „ Емко-М “ бяха отдадени на франчайз на съветската „ Газпром “ посредством сръбското ѝ дъщерно сдружение. 

Shell с централа в Лондон участва в България от 1991 година насам, като развива активност в търговията на дребно с моторни горива, доставките на авиационно гориво, както и в изследването и добива на петрол и газ. В момента компанията има 106 обекта в България. 




 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР