Комисията за защита на конкуренцията на Република България разреши концентрацията

...
Комисията за защита на конкуренцията на Република България разреши концентрацията
Коментари Харесай

КЗК разреши концентрацията на верига аптеки ФармаСтор със Софарма Трейдинг АД

Комисията за защита на конкуренцията на Република България позволи концентрацията посредством придобиване на активността на аптеки ФармаСтор от Софарма Трейдинг АД. Решението идва откакто през март тази година компанията разгласи, че е постигнала

съглашение и единодушие за придобиване, с желание на следващо присъединение на ФармаСтор към фамилията на SOpharmacy.

През 2015 година Софарма Трейдинг АД показа напълно нова идея аптеки под марката SOpharmacy, която предлага актуален метод в обслужването на здравните потребности на пациентите. Сега, обединяването с ФармаСтор ще обезпечи по-силна пазарна позиция на двете вериги, тъй че да могат в още по-голяма степен да удовлетворяват възходящите потребности на българските пациенти от качествени здравни услуги. То ще донесе и по-голям мащаб на интервенциите на Софарма Трейдинг АД в ритейл сегмента на аптечен пазар.

Предстои приключването на договорката по придобиването.

Софарма Трейдинг АД, част от групата Софарма, е водеща комерсиална компания в бранша на грижа за здравето. В интервала 2009-2016 година Софарма Трейдинг АД е класирана на I-во място по доходи в бранш „ Фармация ” на класацията " Капитал Топ 100 ”.

Софарма Трейдинг е основана през 2006 година посредством интеграция на пет дистрибуторски компании. Безспорно доказателство за сполучливото развиване на компанията е непрекъснатото повишаване на приходите и облагата и в интервала 2006 – 2016 г.

Софарма Трейдинг обезпечава 100% териториално покритие на страната с 4 районни дистрибуторски центъра. Без аналог на Балканския полуостров са внедрените в центровете на компанията в София и Варна, автоматизирани системи за складово ръководство и дистрибуция на медикаменти - KNAPP. Софарма Трейдинг е първата българска компания сертифицирана по ISO 9001:2008 за „ Добра дистрибуторска процедура ”.

Портфолиото на компанията включва над 10 000 продукта – медикаменти, медицински консумативи, здравна инсталация и съоръжение, хранителни добавки, козметика. Софарма Трейдинг е довереният сътрудник в даването на цялостни решения във фармацевтичния бранш на над 3000 клиента и над 400 колегата - български и интернационалните компании.

През 2015 година, Софарма Трейдинг започва районната си агресия отвън България, навлизайки на сръбския пазар. През същата година компанията открива и първите, лични ритейл обекти на аптечен пазар

под марката SOpharmacy. Днес, SOpharmacy сплотява 23 обекта, ситуирани в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Елин Пелин, Кюстендил, Сандански и Петрич.

Групата ФармаСтор включва 7 компании, ръководещи 19 аптеки в София и Бургас. Една от първите в България, които развиват сполучлив аптечен ритейл с нов формат от повече от 12 години. По данни на сдруженията аптеки ФармаСтор имат 5,2% пазарен дял в София през 2015 по продажби в стойност. Групата ръководи сполучлив бизнес с възходящ тренд на приходите (31% през 2013, 33% през 2014 и 18% през 2015).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР