Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира ново производство за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира ново производство за
Коментари Харесай

КЗК стартира второ производство по сделката за българския бизнес на ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва ново произвеждане за търсене на централизация сред предприятия по договорката сред " Инерком България " на Гинка Върбакова и ЧЕЗ - за българския бизнес на чешката компания. Второто произвеждане е реалност след решение на Върховния административен съд (ВАС).
Макар че Комисия за защита на конкуренцията апелира решението, по закон трябваше да пусне произвеждане. На първа инстанция, Върховен административен съд смята, че ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова не е спазила закона, защото трябвало да изиска премахване на нередности в настояването на " Инерком " против решението на Комисия за защита на конкуренцията да блокира договорката и чак в случай че не е имало премахване, да има отвод да се образува произвеждане. А Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да образува произвеждане, тъй като " Инерком " към този момент има тъжба в съда срещу решението на Комисията да спре договорката поради очертаващ се предстоящ монопол на пазара на фотоволтаична сила (според КЗК) и смята, че това значи, че не може да има ново произвеждане, щом съдът всъщност би трябвало да се произнесе по същия въпрос по към този момент подадена друга тъжба.
Припомняме, че Комисия за защита на конкуренцията спря договорката сред " Инерком " и ЧЕЗ, тъй като щяло да има монопол във фотоволтаичния бранш. Само че съгласно представени от самата Комисия за защита на конкуренцията данни " Инерком " и ЧЕЗ събират обща общественост от 26 мегавата при пазар от 1043 мегава. Въпреки това " Инерком " продаде фотоволтаиците си.
В началото на този месец от " Инерком " оповестиха, че работят по завършване на договорката с ЧЕЗ, имат годен контракт и интернационална банкова поддръжка. Съобщението беше във връзка изтеклия период за заплащане в края на ноември. От централата на ЧЕЗ в Прага също потвърдиха, че договорът с " Инерком " е годен. Те прецизираха, че единствената смяна е, че българската компания към този момент не се употребява с преимущество. Паралелно се водят договаряния и с индийската " Индия Пауър " (India Power). Нейната оферта е втора по мощ в наддаването, а тя изиска да купи българския бизнес на ЧЕЗ в съдружничество с българската компания Fortune Energy, която обаче банкрутира след решение на КЕВР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР