Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се подготвя да глоби

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се подготвя да глоби
Коментари Харесай

Антимонополната комисия готви нова глоба за "Лукойл" - за данъчните складове

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се приготвя да санкции още веднъж българското отделение на " Лукойл ", заяви ръководителят на регулатора Юлия Ненкова пред Би Ти Ви.

Миналия месец " Лукойл - България " корист с господстващо състояние посредством използване на ценова преса по отношение на съперниците при търговията на едро с моторни горива. Сега санкцията, чийто размер още не е избран, ще е за данъчните хранилища.

 Комисията за защита на конкуренцията санкции Комисията за защита на конкуренцията санкции " Лукойл-България " с близо 68 млн. лв.

За това, че по-голямата част от потенциала на данъчните хранилища е владеене на " Лукойл ", се приказва от години, само че през 2015 година въпроси на тогавашните депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов дали компанията държи 80% от потенциала останаха без отговор от Министерството на финансите поради

Самата Комисия за защита на конкуренцията откри на данъчни хранилища през 2016 година, а
след разбор през 2019 година да изградят държавни хранилища и електронна платформа. Тази рекомендация не е спазена. Миналото лято Комисия за защита на конкуренцията заяви, че е открила, че достъпът до данъчните хранилища и транспортна инфраструктура на сдруженията от група " Лукойл " е стеснен, което може да ограничи вноса на горива. През 2021 година с господстващо състояние при данъчните хранилища.

 Пак преди избори Комисията за конкуренцията съзря проблем в Пак преди избори Комисията за конкуренцията съзря проблем в " Лукойл " (допълнена)

Днес Ненкова сподели, че преди налагането на глобата се чака решение на Европейската комисия и координиране с регулаторните органи на Европейски Съюз. Размерът на санкцията ще бъде избран по методика на Комисия за защита на конкуренцията като се вземе поради за какъв интервал е нарушаването, имало ли е други преди този момент и какъв е оборотът на сдружението за последната година.

Ненкова увери, че антимонополната комисия работи интензивно и разкритикува политиците, които я подлагат на критика, когато " нямат какво да кажат " и " все някой им е отговорен ". Тя се възмути и от завявано обществено предпочитание от страна на политици за смени на членовете на регулаторите, което съгласно нея демонстрира непознаване на закона. Напомни, че през 2021 година (при ръководството на ГЕРБ - бел. ред.) от 5 на 7 години, до момента в който в Европейски Съюз бил 9 година, а в Съединени американски щати - неопределен. Настоя идващият парламент да им даде повече пълномощия.

При ръководството на обединението " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " с смяна в закона да се върне 5-годишният мандат и членовете на регулатора да бъдат заменени, само че обединението се разпадна и времето за това не стигна.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР