Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ санкционира Лукойл Нефтохим Бургас“

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ санкционира Лукойл Нефтохим Бургас“
Коментари Харесай

КЗК санкционира „Лукойл Нефтохим Бургас“ и Лукойл-България“ ЕООД със 195 милиона лева

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ глоби „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл-България “ ЕООД със 195 милиона лв. за корист с господстващо състояние според националното и европейско законодателство по конкуренция, оповестиха от комисията. Решението е било взето през вчерашния ден, а общият размер на санкцията е 195 136 175 лв.

Нарушение е било осъществено по член 21, т. 2, т. 5 от Закон за защита на конкуренцията и член 102, б. „ б “ от Договор за функционирането на Европейския съюз, изразяващо се в корист с господстващо състояние на пазара на предпазване на автомобилни горива посредством непредоставяне на достъп на вносители и производители на автомобилни горива в лични данъчни хранилища , ограничение на вноса по море посредством блокиране на данъчните хранилища, свързани с ПТ Росенец и ПТ Петрол – Варна, както и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на горива на други производители и вносители, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите като ограничи вноса на автомобилни горива в страната.

Предвид обществено – икономическата значителност на горивата, заради директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, в границите на формирано антитръстово произвеждане, Комисията извърши разбор на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

В хода на производството, Комисията разпознава конкурентни проблеми , свързани с достъпа до данъчни хранилища, заради което концентрира изследването върху държанието на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл България “ ЕООД (група Лукойл) по отношение на ограничение на достъпа до данъчни хранилища и транспортна инфраструктура, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната .

Комисията откри, че групата Лукойл има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура , което дружно с високия пазарен дял на пазара на предпазване на автомобилни горива, я прави господстващо дружество на съответния пазар. Въз основа на направения разбор на държанието на сдруженията се откри, че предприятията ползват цялостна тактика, състояща се от няколко антиконкурентни практики , които прилагани поредно и вкупом в интервал от над 5 години, слагат бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го напълно или правейки го стопански неефикасен.

Предвид това Комисията доближи до заключенията, че сдруженията от групата са направили корист с господстващо състояние посредством цялост от дейности , изразяващи се в непредоставяне на услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничение на достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива.

Преминаването на автомобилни горива, които са по своето естество акцизни артикули през лични или наети данъчни хранилища, е наложително условие за всички участници на пазара , които правят произвеждане или внос/вътреобщностно придобиване /ВОП/ на горива на територията на страната. Това условие директно въздейства върху опциите за внос/ВОП в страната и лимитира до избрана степен навлизането на нови участници на пазара , защото построяването на лични хранилища изисква големи вложения, а наемането на непознати вместимости е лимитирано заради обстоятелството, че най-големите потенциали в страната са благосъстоятелност на господстващото дружество, което лимитира достъпа до тях.

Разглежданите практики съставляват една обща тактика на групата за основаване на спънки пред вноса на горива в страната и се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат и се реализират трайно във времето.

Тези дейности на ответните сдружения лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите – при първичната продажба на автомобилни горива от производството и импорт, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група Лукойл в страната на идващите равнища – търговията на едро и дребно. Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис , т.е. тези на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите.

Поведението съставлява корист с владичество както по националното право , по този начин и според правото на Европейския съюз , защото ограничавайки вноса на територията на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки. В рамките на производството Комисията си сътрудничи с Европейската комисия и съгласува решението на Комисия за защита на конкуренцията, по отношение на условията на Регламент /ЕО/ № 1/2003 по отношение на осъществяването на разпоредбите за конкуренция, планувани в чл.101 и чл.102 от Договора за действие на Европейския съюз /ДФЕС/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР