Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за Нова

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за Нова
Коментари Харесай

КЗК пусна сделката за Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи договорката за Нова телевизия и още девет тв канала, четири радиостанции и онлайн издания и по този начин " Юнайтед Груп ", която към този момент има " Българската телекомуникационна компания " и комерсиалната ѝ марка " Виваком " ще купи от " Адванс Медия Груп " на братята Кирил и Георги Домусчиеви медийната група.

Така пада последната спънка пред завършването на договорката, за която се разбра в края на предходната година, само че цената ѝ не е публично оповестена, въпреки да се твърди, че надвишава 300 млн. евро. Новият притежател даде обещание да разгласи цената на новата си облага след решението на Комисия за защита на конкуренцията, което към този момент е реалност. " Адванс Медия " купи " Нова Броудкастинг Груп " за 185 млн. евро от шведската " Модърн Тайм Груп " откакто първо Комисия за защита на конкуренцията забрани на чешката ППФ безусловно същата договорка с претекст господстващо състояние, което може да бъде засилено.

След като " Адванс Медия Груп " взе Нова телевизия и останалите канали, групата се разрасна и към този момент има по-голяма мощност. Въпреки това Комисия за защита на конкуренцията не вижда проблеми пред договорката с " Юнайтед Груп ", а и подминава настояването на главния ѝ съперник – " БТВ Медия Груп " за налагане на поведенчески мерлки на новия покупател, с цел да не се злоупотребява с господстващо състояние.

Макар при разглеждането на договорката с ППФ антимонолоният орган да видя такова, в този момент – при разгръщане на групата, Комисия за защита на конкуренцията счита, че " концентрацията няма да докара до определяне или усилване на господстващо състояние ". " Следователно, договорката не би могла да породи антиконкурентни резултати, изразяващи се в доста възпрепятстване на конкурентната среда на съответните пазари и следва да бъде абсолютно позволена ", написа в решението на комисията, взето на 14 януари, само че оповестено четири дни по-късно - в понеделник.

Комисията не приема за основателни изразените от " БТВ Медия Груп " опасения по отношение на резултата на договорката след нейното реализиране на съответните пазари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР