Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България"

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България"
Коментари Харесай

КЗК разреши на Еврохолд да придобие бизнеса наЧЕЗ в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на "Еврохолд България " да придобие надзор върху дъщерните сдружения на ЧЕЗ Груп в България, оповестяват от компанията.
Разрешението за придобиване е посредством особено основаната Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% благосъстоятелност на "Еврохолд ".
Миналата година “Еврохолд” изиска да придобие посредством “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” 7 компании от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България”, “ЧЕЗ Разпределение България”, “ЧЕЗ Електро България”, “ЧЕЗ Трейд България”, “Фри Енерджи Проджект Орешец”, “Бара Груп” и “ЧЕЗ Информационни и информационни
технологии България”.
След договаряния двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро. Комисия за защита на конкуренцията обаче спря договорката с претекст, че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде преимущество при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно къс период от 10 дни при вероятен период от 4 месеца.
Решението бе обжалвано и от двете страни по договорката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” и “Еврохолд България”, които завоюваха делото.
Административният съд в София-област на 22 юли анулира решението, с което Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката сред ЧЕЗ и “Еврохолд”, и се произнесе комисията да преразгледа договорката още веднъж.
Придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп е част от тактиката на "Еврохолд " за нахлуване на нови контролирани пазари в Югоизточна Европа и за основаване на водеща районна ютилити компания.
Интеграцията на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България в структурата на "Еврохолд " ще бъде подкрепена от енергиен ръб от български и интернационалните специалисти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали управителни позиции в огромни енергийни предприятия в Източна Европа - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният върховен мениджмънт на ЧЕЗ България ще резервира позициите си, с цел да се подсигурява последователност в ръководството.
“Разглеждаме договорката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и опция за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има стабилен опит на контролирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови сдружения в разнообразни браншове. През миналите 20 години сме осъществили към 30 придобивания и сме натрупали забележителна експертиза”, разяснява Васил Стефанов, началник „ Придобивания и Сливания” в "Еврохолд България ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР