Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че започва проверка

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че започва проверка
Коментари Харесай

КЗК проверява за картелно поскъпване на горивата и олиото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разгласи, че стартира инспекция на пазарите на горива и на хранителни артикули от първа нужда – по-конкретно олиото, за възможни сделки на цените и за използване на нелоялни търговски практики. Антимонополната комисия се е самосезирала по медийни изявления за голословното повишаване на слънчогледовото олио и бензин и дизел.

След нервността със зареждането на горива и опашките по бензиностанциите в навечерието на 3 март цените на безнис и дизел останаха високи, а през последната седмица доста се покачиха цените на олиото. Промоция на една от огромните търговски вериги през уикенда докара до пердах за олио, а възрастен мъж умря, до момента в който чакаше на опашка.

Затова Комисия за защита на конкуренцията в този момент ще ревизира производителите и дистрибуторите на олио за това дали не са в картел за установяване на високите цени. Въпросите със спекулата при продажбата на хранителни артикули в страната обаче не са от компетентността на комисията, показва тя.

За злоупотреби с цените на горивата Комисия за защита на конкуренцията ревизира бензиностанции на сдруженията " Инса ойл " и " Сакса ". Комисията е анализирала множеството подадени до нея сигнали за непазарно значително повишение на цените на едро и дребно на петролни артикули и счита, че е допустимо да има стопански голословно повишаване при някои търговци.

От началото на годината има наклонност за повишаване на горивата, само че в интервала 2-3 март покачването е най-значително. Средната цена на бензин А-95 доближава 2.78 лева./л, а на автомобилния дизел – 2.82 лева./л. В това време най-скъпи са били горивата на бензиностанции от веригите " Круиз " и " Инса ойл ". На 2 март на " Круиз " бензинът е коствал 3.14 лева, а дизелът 3.15 лева Веригата " Инса ойл " е продавала бензин и дизел за 2.98 лева

Според Комисия за защита на конкуренцията може да се направи основателно съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение сред сдруженията " Сакса " ООД и " Инса ойл ".

Освен тяхното държание обаче антимонополната комисия ще изследва държанието и на другите участници на пазара на горива, като при съществуване на задоволително данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде уголемен и допълнен.

Комисията прикани хората да подават сходни сигнали, с цел да може тя по-ефективно да противодейства на антипазарно държание от страна на фирмите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР