Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че е силно

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че е силно
Коментари Харесай

Антимонополната комисия обяви ползотворни резултати и отхвърли критиките

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разгласи, че е мощно обезпокоена от зачестили съгласно нея случаи на популистка изразителност от страна на обществени фигури, които " поредно и преднамерено показват отрицателната си оценка по отношение на Комисия за защита на конкуренцията, без значение от ползотворните резултати от активността ѝ ".

От известието на антимонополния регулатор се схваща, че се имат поради рецензии за непълен надзор върху пазара на хранителни артикули и връзките сред производителите и комерсиалните вериги на фона на възходящи цени.

 Комисията за конкуренцията стартира инспекция за нарушавания при цените на храните Комисията за конкуренцията стартира инспекция за нарушавания при цените на храните

Комисията напомня, че е самостоятелен държавен орган, което значи, че представители на държавната и изпълнителната власт и локалното самоуправление нямат право да се месят в работата й или да й дават указания. Уточнява, че ценовото контролиране е отвън компетенциите й, нито може да откри далавера или да глоби търговците, които я правят.
Неправилно и неточно е пълномощията и активността на институцията да бъдат употребявани за политически и предизборни цели, както и коментирането на характерната активност, която прави регулаторът с уклон, който демонстрира съществено непознаване на пълномощията на Комисията, както и на процедурите, в границите на които същите се упражняват, се споделя в известието.
Комисията декларира, че е потвърдила успеваемостта си в последно време с, наложена на " Лукойл България ". Тя акцентира, че " вследствие на дейните дейности на Комисия за защита на конкуренцията, още в хода на изследването по производството, " Лукойл-България " ЕООД промени и поправя държанието си ". Припомня и за нелоялна конкуренция при промоциите на слънчогледово олио предходната година. Двете вериги бяха санкционирани надлежно с 250 хиляди лева и 565 хиляди лева (0.03% от оборота) поради незадоволителни количества при промоция на съответни марки олио в избрани обекти.

Комисия за защита на конкуренцията акцентира, че наблюдението на търговията с хранителни артикули от първа нужда е приоритет. В момента се прави секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно и се наблюдава до каква степен ценовите трендове са повлияни от справедливи стопански фактори или са разследване от деформиране на пазарната среда.

 Правителството обмисля таван на надценката за главните хранителни артикули Правителството обмисля таван на надценката за главните хранителни артикули

В ход е и авансово изследване във връзка нарастването на цените на съществени хранителни артикули в магазинната мрежа и на първо място в комерсиалните вериги в страната. Фокусът на изследването е установяването на неразрешени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули, дали комерсиалните вериги оказват непозволен напън върху техните снабдители. В момента изследването е на стадий събиране на информация и доказателства от държавни органи, от асоциации на производители и от над 25 снабдители. Проучването не е лимитирано в границите на съответен период. Ако събраната информация повдигне подозрения за съществуването на нелоялна конкуренция, комисията е подготвена да приключи непозволените дейности и да глоби нарушителите.

За следващ път комисията предизвиква всеки, който разполага с информация и/или доказателства за вероятно антиконкурентно държание на пазарните участници, да ги даде на електронен адрес или да подаде неизвестен сигнал тук:. Напомня и че подалите информация или доказателства за скришен картел участници в него се освобождават от глоба или тя им се понижава.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР