Комисията за защита на конкуренцията - КЗК наложи имуществена санкция

...
Комисията за защита на конкуренцията - КЗК наложи имуществена санкция
Коментари Харесай

Глобиха с 87 хил. лв. "Мобилтел" за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията - Комисия за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба на " Мобилтел " ЕАД (правоприемник на " Близу Медиа енд Броудбенд " ЕАД) в размер на 87 277 лева (0.1 % от чистите доходи от продажби на сдружението за 2016 г.)

Производството в Комисията е образувано във връзка влезнало в действие правосъдно решение № 1794/13.02.2017 година на Върховния административен съд, с което е анулирано решение № 1322/08.10.2014 година на Комисията за защита на конкуренцията, постановено по кореспонденция № КЗК-557/2014 година, в частта, в която е открито нарушаване и е наложена имуществена глоба. С решението преписката е върната на Комисия за защита на конкуренцията за ново изговаряне със наложителни инструкции, посочени в претекстовете на решението.

Комисия за защита на конкуренцията, в осъществяване на напътствията, дадени в правосъдното решение, прави обстоен разбор на дейностите на Близу, свързани с предложение в края на 2012 година на пакетна услуга (телевизия и интернет) дружно с бонус пакет " HD Супер Спорт ".

Както е открито в първичното и в актуалното произвеждане пред Комисия за защита на конкуренцията, услугат (пакет телевизия и интернет) се популяризира и предлага с бонус-пакет спортни стратегии " HD Super Sport " (5 спортни и 2 други програми) с промоционални цени за периода на контракта (12/18-месечен).

Комисията открива, че по-малко от 6 месеца след предложение на промоционалната услуга повечето спортни канали в
бонус пакета " HD Супер Спорт " са спрени, а потребителите не са осведомени за това. Но в това време през май 2013 година Близу стартира да предлага нов пакет " HD Селект " със същите спортни стратегии, само че против в допълнение възнаграждение.

По този метод клиентите на Близу, които са привлечени от предложението да употребяват пакета " HD Супер Спорт "  безплатно, би трябвало да заплатят в допълнение, с цел да продължат да гледат същите спортни канали в пакета " HD Селект ". Комисия за защита на конкуренцията открива, че това опонира на добросъвестната комерсиална процедура и привличането на клиенти по този метод поврежда ползите на съперниците на Близу и самите консуматори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР