Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена санкция на

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена санкция на
Коментари Харесай

Заради нелоялна практика: КЗК глоби търговец на масло с над ...

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена глоба на „ Милки Груп Био “ ЕАД в размер на 1 694 560 лева Контролният орган е открил, че сдружението е нарушило добросъвестната комерсиална процедура, с което е ощетило жалбоподателя „ Ростар БГ “ ООД. Двете компании са дистрибутори на немско краве масло с марка за качество „ Deutche Markenbutter “.

В хода на изследването от Комисия за защита на конкуренцията са открили, че през 2021 година „ Милки Груп Био “ ЕАД закупува краве масло на блок, като в цеха си в Хасково независимо го пакетира в опаковки, които имат нормалния аспект и обозначаване на продукта като Deutche Markenbutter, Mildgesauerte Butter, от 250 гр., само че в реалност опакованото масло е друго. Същевременно цената, на която сдружението е закупило маслото, е по-ниска спрямо цената на продукта, когато се доставя в подготвени опаковки от 250 грама.

Опаковайки независимо с обозначение краве масло „ Deutche Markenbutter “, в личното си дружество, друг артикул, който е по-евтин и в опаковка, за която не заплаща на производителя, „ Милки Груп Био “ ЕАД придобива нелоялно конкурентно преимущество пред директния си съперник – „ Ростар БГ “ ООД, както и пред останалите съперници.

Заключението на Комисия за защита на конкуренцията е, че санкционираното сдружение икономисва в активността си разноски, които са присъщи за добросъвестния съперник, и в този смисъл поддържа пазарната си позиция по некоректен метод в ущърб на съперниците, получава икономическа полза, като улеснява личната си комерсиална активност по дистрибуция на процесното масло по непозволен метод.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР