Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага глоба от 56

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага глоба от 56
Коментари Харесай

КЗК глоби ”Музикаутор” с близо 57 000 лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанова санкция от 56 678 лева на ”Музикаутор ”. Причината е  " корист с господстващо състояние ".

Глобата е наложена, откакто с преустановяване на контракта си с БНР при започване на 2017 г. Музикаутор наложи прекъсване на излъчването на музика от репертоара на сдружението в ефира на националното радио. 

В решението на Комисия за защита на конкуренцията се споделя, че с тези си дейности Сдружението за групово ръководство на авторски права Музикаутор  " може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите ", оповестяват от БНР.

В него се показва още, че голословното преустановяване на договорните връзки с БНР препятства реализираната от Радиото активност. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период. 

Предмет на изследване в производството на Комисия за защита на конкуренцията е държанието на Музикаутор във връзка с преустановяване на контракта с БНР от 19 декември 2011 година за разрешаване потреблението на музикални и литературни творби по радио. 

Договорът беше преустановен от 1 януари 2017 година, поради което за БНР последва неспособност да употребява в стратегиите си репертоара на Сдружението. Комисия за защита на конкуренцията прави извод, че прекратяването на настоящия контракт е метод за реализиране на желаните от Музикаутор условия за установяване размера на дължимите му лицензионни хонорари. 

БНР подаде тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против Музикаутор

Чрез прекратяването на контракта с БНР Музикаутор, като дружество с господстващо състояние, лишава Националното радио от опция за дейно конкуриране на пазара.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР