Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала отрицателно становище

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала отрицателно становище
Коментари Харесай

КЗК спряла държавната намеса в цените на храните заради опасения от изчезване на стоки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала негативно мнение на концепцията за държавна интервенция в цените на храните поради опасения от изгубване на артикули. Това разгласи в предаването „ Тази заран “ шефът на дирекция „ Право и политика на конкуренцията “ в комисията Надя Минчева.

Икономическото министерство не е според с претекстовете на антимонополната комисия

Тя даде за образец с цената на олиото предходната година, когато хора се презапасяваха поради бързото повишаване на олиото.

„ Спадът на цените се отразява на наличността на продуктите. Търговците няма да имат икономическа полза да поддържат на толкоз ниски цени дадена стока и по тази причина може да заредят дребни количества от нея. Това от своя страна може да докара до суматоха за дефицит на продукта и хората ще стартират да се презапасяват “, изясни Минчева.

По думите ѝ всичко това може да се отрази и на бизнес връзките сред търговците и доставчиците. Според нея е допустимо огромните търговци да окажат напън на доставчиците да понижат цените или просто ще ги сменят с други.

Предлагането на храни на занижена цена ще докара до ограничение на конкуренция сред търговци

Тя уточни още един проблем, който може да се появи поради концепцията на Министерството на стопанската система да накара веригите непринудено да оферират всяка седмица набор от артикули на допустимо най-ниската за тях цена. Минчева допусна, че с ограничение на надценката може да се търси баланс от веригите и те да усилят цените на други артикули.

Надя Минчева сподели още, че от Комисия за защита на конкуренцията ще предизвикват среща с представители на министерството, с цел да намерят общ метод по какъв начин акцията за по-ниски цени на храните ще доближи и до дребните обитаеми места, в които няма магазини на огромните вериги.

Налагането на таван на цените към този миг не се разисква

Антимонополната комисия проверява картел при продажбата на яйца, където се регистрира повишаване. Проверява се и картелно съглашение и при цените на сиренето и кашкавала.

Цялото изявление гледайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР