Комисията за защита на конкуренцията е започнала две проверки -

...
Комисията за защита на конкуренцията е започнала две проверки -
Коментари Харесай

Олио и горива: КЗК шест месеца ще проверява поскъпването

Комисията за защита на конкуренцията е почнала две инспекции - за картел при горивата и за високите цени на олиото. Това стана ясно от думите на Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател в Комисия за защита на конкуренцията, в студиото на бТВ.

" Комисията не е орган за битка със спекулата и цените, а регулатор, тя влияе против картелни съглашения, по тази причина има картелни органи. При повишението на цените на горивата Комисия за защита на конкуренцията се задейства и стартира инспекция ", уточни той, само че и посочи, че Върховен административен съд изяснява, че в пазарната стопанска система всеки един оператор може да си слага каквито желае цени ".

" В момента се прави пазарен разбор от всички вносители на горива, изпратени са над 40 въпросника - до всички, които работят с горива на едро и в това число, които имат бензиностанции. На базата на стопански разбор ще се прави извод - налице ли е съгласувана процедура сред операторите за едни и същи цени ", разясни Кюмюрджиев.

По въпрос за цената на олиото, той изясни, че се прави инспекция за повишаването му, инспекцията е почнала март месец и се чака да продължи 5-6 месеца, защото ще се прави повсеместен разбор на пазара.

По тематиката за преустановяване на мандата на Комисия за защита на конкуренцията, която конструкция също работи с изминал подобен, той разясни, че е бил съгласно наставления на Европейски Съюз, залежаване на законопроекта в Министерски съвет, който е сходен и в други страни.

Припомняме, през март пред редица магазини в страната се извиха големи опашки за олио на промоция. Стигна се до блъсканици и даже до пердах.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР