Комисията за защита на конкуренцията е образувала производства за установяване

...
Комисията за защита на конкуренцията е образувала производства за установяване
Коментари Харесай

Млечните продукти са поскъпнали над 50% за 4-5 години, образувани са 3 производства за картел

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производства за определяне на картели, които са довели до повишаване на съществени храни, измежду които млякото и млечните артикули. Решенията за това са взети през месец март, откакто е осъществена инспекция, а самите производства са против търговски вериги, Асоциацията на млекопреработвателите в България, както и против Съюза на птицевъдите, съобщи Българска национална телевизия.

Цените на млякото и млечните артикули бележат повишаване едвам със стотинки, когато приказваме за цени на едро. Различно стои въпросът, когато става дума за цените в огромните търговски вериги, откъдето те доближават до крайния консуматор. Затова от Българската организация по сигурност на храните и Национална агенция за приходите започнаха инспекции. Според браншовите организации това няма да докара до резултат. Те приканиха за интервенция на Комисията за защита на конкуренцията.

С близо 50% са скочили цените на млякото и млечните артикули през последните 4-5 години, демонстрира статистиката. Агенцията за сигурност на храните няма отношение към тях. Затова и съгласно браншовите организации тяхната инспекция няма да докара до резултат.

Определящи за цената са суровината, превозът, производството и комерсиалната надценка. Именно надценката на комерсиалните вериги, съгласно браншовите организации, основава огромната разлика сред изкупната цена и тази за крайния консуматор.

„ Положението е същото като през февруари. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да се намеси. Има олигопол в крайния стадий на продажби. Все още се продават на двойна цена сирена и кашкавали, които се купуват на 12-13-14 лева от производителите и се продават на последна цена от 27-28-29 лева в магазините. " – уточни Владислав Михайлов, ръководител на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Цените на европейския пазар също въздействат на тези у нас.

" Българската цена на суровото мляко е подвластна, върви в една графика с цената на суровото мляко в Европа, по-конкретно в Централна Европа. Ние сме по-близко до тях. Затова не можем да кажем, че тука преработвателите съзнателно притискат производителите на сурово мляко. Тук всичко това е обвързвано с количеството и качеството на пазара. " - сподели още Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

От Комисията за защита на конкуренцията оповестиха, че към този миг са формирани 3 производства за картел за повишаването. Резултатите от тях към момента не са ясни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР