Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ: Има конфликт на интереси при няколко кметове

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) смята, че има спор на ползи при трима кметове и няколко държавни чиновници.
Конфликт на ползи е открит във връзка с Костадин Холянов, кмет на Община Ракитово за мандати 2015 - 2019 година и 2019 – 2023 година Производството е формирано на 17 юни 2020 година, откакто в предаването „ Разследване “ на Нова телевизия, излъчено на 14 юни 2020 година, са изнесени данни за осъществени нарушавания от кмета при осъществяване на социална поръчка за доставка на гориво. Впоследствие в Комисията е постъпил и сигнал, с спомагателна информация. В хода на инспекцията е открито, че на 08.06.2016 година е подписан контракт за доставка на авто бензин и дизелово гориво на обща стойност 432 200 лева, сред Община Ракитово и „ Петро 2016 “ ЕООД, за период от 4 години. Два дни по-рано „ Хол – Лес “ ЕООД отдава чартърен на „ Петро 2016 “ ЕООД резервоари и колонка от настояща своя бензиностанция. Управител и едноличен притежател на „ Хол – Лес “ ЕООД е Щерян Холянов, наследник на кмета Костадин Холянов, а на „ Петро 2016 “ ЕООД – Пламен Михайлов, чийто шеф до 05 април 2016 година е било сдружението на сина на кмета. Дружеството, спечелило поръчката за доставка на гориво на Община Ракитово, е било записано 9 дни преди разкриване на тази процедура. На 20.06.2018 година Пламен Михайлов упълномощил Щерян Холянов да прави без каквито и да е ограничавания разпоредителни дейности със сметките на „ Петро 2016 “ ЕООД. Така, някогашен служащ на сина на кмета е притежател на сдружение, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на „ Хол – Лес “ ЕООД, благосъстоятелност отново на този наследник, който разполага и с пълномощие да тегли безкрайно средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък заплащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата – кмета Холянов.
С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева, като в интерес на страната е отнета и сумата от 37 157 лева – материална полза, осъществена от неговия наследник. Независимо от производството за спор на ползи, по отношение на кмета на община Ракитово са подхванати и дейности от дирекция „ Противодействие на корупцията “, вследствие на които Комисията е приела решение за оперативно взаимоотношение с Прокуратурата.
Конфликт на ползи е открит и във връзка с инж. Милен Ненчев , шеф на РДНСК - Бургас. Установено е, че до 4 август 2017 година той е бил шеф и едноличен притежател на „ Консултант 7 БГ “ ЕООД, с предмет на активност консултантски услуги, инвеститорски надзор и строителен контрол, след което трансферирал капитала на сдружението на брачната половинка си. Тя е била едноличен притежател до 21 февруари 2020 година На 27 март 2018 година е подписан контракт за строителен контрол сред „ Консултант 7 БГ “ ЕООД и вложител, за реализиране на строителен контрол на „ Смесена постройка с паркинг “ в гр. Бургас. В процеса на строителство на този обект, в РДНСК – Бургас, с шеф инж. Ненчев, са постъпвали тъжби за нарушавания на Закон за устройство на територията. Проверките, осъществявани от негови подчинени чиновници, не са установявали каквито и да е нарушавания при построяването на постройката, чийто строителен контрол е реализиран от сдружението, благосъстоятелност на брачната половинка на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жаблите. С решението на КПКОНПИ е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева
Постановено е и трето подред решение, с което е открит спор на ползи във връзка с Румен Павлов, кмет на Община Стражица . След извършена тръжна процедура, общински парцел с повърхност от 607 кв. м., е бил продаден 11 472 лева на Димитър Иванов, назначен по трудов контракт от кмета Павлов като водач в общината. Година по-късно, Иванов продал парцела на брачната половинка на Румен Павлов, за 6340 лева През 2019 година Димитър Иванов придобил още един общински парцел, с повърхност от 1020 година И той, като първия парцел, граничи с парцела в гр. Стражица, върху който е построен хотел „ Ралица “, благосъстоятелност на кмета Павлов.
Шофьорът на общината, покупател на парцелите, е и основател и представляващ съдружие с нестопанска цел, което носи името на самия кмет – „ Спортен клуб Румен Павлов – 2016 година “. Наложената санкция, в сходство с наредбите на закона, е в размер на 5000 лева С решение на Комисията от 13 май 2020 година на кмета на Община Стражица, за открит спор на ползи, бе наложена санкция в размер на 15 000 лева и лишаване на сумата от 53 350 лева Първото решение на КПКОНПИ във връзка с Румен Павлов е от 20 февруари 2020 година, когато за подписани от него 12 контракта в частен интерес му бе наложена санкция в общ размер на 60 000 лева
Конфликт на ползи е открит и за Христо Христов, кмет на Община Болярово , мандат 2015 година – 2019 година Той е сключвал контракти за отдаване чартърен на земеделска земя от общинския аграрен фонд със своя наследник – аграрни производител. В процедурите по сключването им и определянето на наемната цена и на съответния земеделския производител за наемател няма нарушавания, само че кметът е бил задължен самичък да се в профил от осъществяването на тези отговорности /да си направи отвод/, защото дейностите му са в частен интерес /на обвързваното с него лице/. Наложената санкция е в размер на 5000 лева
Решенията за всички посочени нагоре лица не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие такова решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР