Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито

...
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява столичния район Красно село за фиктивни назначения и харчове

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество ревизира столичния регион " Красно село ". В известие до медиите се показва, че дейностите са във връзка сигнали за престъпления при възлагането и осъществяването на публични поръчки от страна на общинската администрация.
Още по темата
Проверява се и информация за метода на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и непозволено разходване на обществени средства за персонално облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се пояснения от длъжностни лица, в това число и такива, заемащи висши обществени длъжности.

Проверката обгръща социална поръчка по ремонт и реорганизация на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на регион " Красно село ". Получени са данни, че при подписания контракт за осъществяване с частно сдружение е уговорено 10 % от непредвидените разноски за изпълнителя да бъдат " връщани " към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се полза - посредством подставени лица или посредством комерсиално сдружение. Стойността на цялата социална поръчка е 1 188 000 лева с Данък добавена стойност.

От КПКОНПИ ще ревизират и процедура, обвързвана с патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020г. Проверяват се данни, че съответни лица са назначавани за обществени асистенти, без да правят действителна активност.

Със заповед на кмета на " Красно село " по програмата са зачислени персонални коли, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без действително да бъдат употребявани за разнос на храна.

Проверка ще има и за осъществяване на общинската стратегия " Топъл обяд " и по-конкретно дейности, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.

Освен това има и сигнал за построена трайна процедура в общината, при която позволения за градеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят съзнателно, като след това се търсят персонални срещи със засегнатите лица.

Има и данни за облагодетелстване на застрахователна компания и подписан контракт с общината без социална поръчка, като съзнателно е повишена оценката на застрахованото имущество за образуване на по-висока застрахователна награда.

От КПКОНПИ напомнят, че кметът Росина Станиславова е с открит спор на ползи на 9 юни за това, че е назначила себе си за началник на план " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания ", и на 23 август - за това, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е сключила трудов контракт с щерка си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в правосъдна фаза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР