Комисията за наблюдение на ПАСЕ предложи на днешното си заседание

...
Комисията за наблюдение на ПАСЕ предложи на днешното си заседание
Коментари Харесай

Комисия на ПАСЕ предлага приключване на постмониторинга за България

Комисията за наблюдаване на ПАСЕ предложи на днешното си съвещание в Париж да се приключи постмониторинговата процедура за България по повод върховенството на закона, демокрацията и правата на индивида в границите на периодическите прегледи, осъществявани от организацията.

С приемането на отчета на Торхилдур Суна Еварсдотир (Исландия, SOC) и Дебора Бергамини (Италия, ЕНП/ГЕРБ), комисията поздрави България за това, че е преодоляла политическата рецесия и неустойчивостта (чиято илюстрация са петте поредни предварителни парламентарни вота през 2021-2023 г.) и обстоятелството, че през юни 2023 година бе основано съдружно държавно управление.

„ Властите съумяха да сформират парламентарното болшинство, належащо за конституционните промени, нужни за основаването на самостоятелна правосъдна система и гарантиране на устойчивостта на промените “, показват депутатите от ПАСЕ.
Като цяло конституционните промени в региона на правосъдната власт съставляват забележителен прогрес в осъществяването на уговорките и отговорностите на България, акцентират те.

Комисията приветства и ограниченията, подхванати от управляващите за битка с корупцията по високите етажи на властта, както и приемането на Закона за битка с корупцията през октомври 2023 година Отбелязва се, че е реализиран забележителен прогрес във връзка с свободата на изложение, отбраната на публицистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, битката с насилието против дами и битката с езика на омразата.

Въпреки това Комисията счита, че остават някои дефекти, които би трябвало да бъдат отстранени - съответно във връзка с интеграцията на ромското население. Депутатите приканват българските управляващи да продължат конституционната промяна и да решат оставащите нерешени въпроси в тясно съдействие с Венецианската комисия.

Накрая, комисията приканва управляващите ни да изпълнят рекомендациите на Групата страни против корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за по-добро осъществяване на решенията на Европейския съд по правата на индивида (повече от 90 решения на съда чакат осъществяване, като над 50% от тях са висящи най-малко от 10 години).

През 2000 година ПАСЕ реши да приключи мониторинга върху България и да стартира " постмониторингов разговор ".

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР