Комисията за контрол над спецслужбите и СРС-тата в парламента да

...
Комисията за контрол над спецслужбите и СРС-тата в парламента да
Коментари Харесай

Отнемат на Възраждане председателството на комисията за контрол над службите

Комисията за надзор над спецслужбите и СРС-тата в Народното събрание да стане непрекъсната с отначало определен председаел. Това ще създадат другата седмица депутатите със незабавна смяна на правилника на Народното събрани.

Това бе поискано от ръководителя на групата на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който в петък разгласи, че ръководител на проруската партия " Възраждане ". сега е нейн ръководител по силата на ротационния принцип.

В тази комисия ръководителите се сменят при започване на всяка пленарна сесия, като редът е по отношение на числеността на групите. От четвъртък ръководител е Николай Дренчев от “Възраждане ”.

 

Затова Пеевски ще изиска да има непрекъснат ръководител. Той беше подсилен от ГЕРБ и от ПП-ДБ.

“Има огромен скандал - проруска партия оглави контрола на българските спецслужби. Застрашена е националната ни сигурност, това е отблъскващ пробив ”, съобщи в петък Делян Пеевски.

Председателят на тази комисия има достъп до най-секретната информация, подсети той. А изненадата на ръководещото болшинство от проблема, който сами са разписали в парламентарния устав, изясни по този начин: “Досега “Възраждане ” се държаха като хора, които няма да оглавяват тази комисия, тъй като знаят защо става въпрос и че са подвластни. ”

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък разкритикува ПП-ДБ, че Дренчев е бил определен и с тяхната поддръжка, тъй като са обезпечили кворум за осъществяване на съвещанието. Благодарение на тях този ръководител беше определен, и се надявам да кажат за какво са постъпили по този начин, сподели той пред медиите.

 

Малко по-късно от ПП-ДБ се поправиха, а Кирил Петков съобщи, че и те не одобряват “Възраждане ” да е отпред на комисията за спецслужбите. Той подсети, че България е европейска страна, а “Възраждане ” заемат антиевропейски позиции.

 

От своя страна Костадин Костадинов отвърна. " Какво значат тук някакви правилници, Конституции, правилници за хора, които се гаврят с тях и ги погазват всеки ден? не съм чул какво е споделило лицето Пеевски. Ние можем да жалим в Конституционен съд. От през днешния ден обаче можем с цялостно съображение ще се съмняваме в неговата правомерност ", уточни той.

 

Припомняме, депутатът от " Възраждане " Николай Дренчев, който от петък оглави комисията за надзор над службите за сигурност,  се прочу с едно свое присъединяване в " Панорама " по Българска национална телевизия, в което съобщи, че единственият му укор към Владимир Путин е, че не направил блицкриг в Украйна.

 

Досега ръководители на тази комисия бяха Даниел Митов (ГЕРБ) и Бойко Рашков ( " Продължаваме промяната-Демократична България " ), като Рашков размени непринудено отдръпналия се поради неуспеха на промяната му в службите съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов, който след ротацията се гласи да стане ръководител на Народното събрание.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР