Комисията за контрол над службите за сигурност изслуша председателя на

...
Комисията за контрол над службите за сигурност изслуша председателя на
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС Пламен Тончев: Дадох цялата информация на комисията за контрол на службите

Комисията за надзор над службите за сигурност изслуша ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " Пламен Тончев поради анулираното машинно гласоподаване, съобщи БНР.

ЦИК взе това решение в петък вечерта - ден преди първия тур на локалните избори, на база на отчет на ДАНС, с който депутатите се срещнаха през днешния ден.

След чуването Пламен Тончев сподели единствено, че на засекретеното съвещание е дал цялата информация. Председателят на комисията за надзор над службите Бойко Рашков отхвърли коментар.

Според Ивайло Вълчев от " ИТН " заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е направил неща, които не е трябвало да прави:

Зам.-министър Михаил Стойнов с позиция за видеозаснемането на машините
" За мен персонално - споделям персоналното си мнение, дейностите, които са разказани в отчета, даже не като за човек, който е вътре в политиката, а като един елементарен възможен ползвател на машина по време на гласоподаване, за мен - да, това би хвърлило сянка на подозрение. С каква цел е направено това нещо, няма по какъв начин да допускаме ".

Ивайло Чорбов от " Възраждане " счита, че машините са били непригодни за този тип избори:

" Машините не бяха пригодни за локални избори в този им тип, както е в България - с четири вероятни на някои места. Просто щеше да стане цялостен безпорядък и изборите трябваше да бъдат касирани ".

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ съобщи, че проблем с машините не е имало и изрази вяра на балотажа да не се гласоподава единствено с хартиени бюлетини:

" Проблем с машините в действителност не е имало. Всичко това, което се случи досега е, че политици използваха една уйдурма, можем да го назовем, с цел да повлияят в последния вероятен миг на изборния развой в България и това беше доста грозно. Машините са си добре и да се надяваме, че това ще разреши да може да се гласоподава ".

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе още довечера по решението на ЦИК, с което беше анулирано машинното гласоподаване. Решението е обжалвано от политически партии, участници в изборите и жители.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР