Комисията за финансов надзор представи публично проекта си за изграждане

...
Комисията за финансов надзор представи публично проекта си за изграждане
Коментари Харесай

КФН ще финансира проекта си за единна информационна система за близо 5 млн. лева с пари от ЕС

Комисията за финансов контрол показа обществено плана си за създаване на Единна осведомителна система (ЕДС). Той се извършва според административен контракт от 23.07.2020 година за даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия " Добро ръководство " (ОПДУ), съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ. Договорът е подписан сред Управляващия орган на ОПДУ и Комисията за финансов контрол.

Представянето на ЕИС бе направено от Деница Кирова, която е основен секретар на КФН и възложител на плана.

" За Комисията е приоритет намаляването на административната тежест посредством цялостно дигитализиране на административните услуги, които тя предлага. Една от основните ни цели е да предоставяме навременни, качествени и транспарантни надзорни действия. Живеем в два работни свята - действителен и виртуален. Осъзнаваме потребността да бъдем напълно присъстващи там, където са бизнеса и потребителите. Вярвам, че построяването на единната осведомителна система ще ни разреши да отговорим на тази нужда, като ще имаме опцията с изключение на да подобрим процеса по административно обслужване на жителите и бизнеса, по този начин и да интегрираме дейностите и процесите на КФН със системите на Европейските надзорни регулатори. ", съобщи Деница Кирова

Основните цели на плана " Изграждане на Единна осведомителна система (ЕИС) за потребностите на Комисията за финансов контрол " са:
Подобряване на процеса за административно обслужване на жителите и бизнеса посредством надграждане на всички административни услуги, които КФН предлага и са част от системата на държавната администрация (ИИСДА или Административен регистър). Препроектиране, надграждане и рационализиране на най-малко 18 обществени регистъра на КФН, посредством които се дава информация на жителите и бизнеса. Интегриране с относимите хоризонтални съставни елементи на електронното ръководство в Република България, както и с Единния портал за достъп до електронни услуги. Интегриране в действително време на обмена на информация с регулаторните органи на Европейски Съюз - Европейски орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (European Insurance and Occupational Pensions Authority - EIOPA) и Европейски орган за скъпи бумаги и пазари (The European Securities and Markets Authority - ESMA). Усъвършенстване на прилагания от КФН механизъм за риск-базиран контрол. Прецизиране и развиване на автоматизация на процеса по установяване на такси, дължими от бизнеса и жителите. Организиране и осъществяване на образования с най-широк кръг ползватели както от админи на системата, по този начин и с крайните консуматори.
Според КФН планът ще способства за реализиране на главните цели, произлизащи от Актуализираната тактиката за електронно ръководство в Република България за интервала 2019 - 2023 година Чрез него ще бъдат финансирани действия, нужни за осъществяването на една от предпочитаните ограничения в Актуализираната пътна карта за осъществяване на Актуализираната тактиката за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2019-2023 година, а точно: планиране, разработка, внедряване и поддръжка на Единна осведомителна система в Комисията за финансов контрол.

Общата стойност на плана е 4 999 980,50 лева, от които 4 249 983,42 лева европейско и 749 997,08 лева национално съфинансиране.

Срокът за създаване на Единната осведомителна система за потребностите на Комисията за финансов контрол е очакван за есента на 2023-та година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР