Комисията за финансов надзор (КФН) не може да изпълнява своите

...
Комисията за финансов надзор (КФН) не може да изпълнява своите
Коментари Харесай

Финансовият регулатор се нуждае от пари за експерти

Комисията за финансов контрол (КФН) не може да извършва своите задължения без финансов запас, с който да наеме висококвалифицирани специалисти. Това съобщи ръководителят на регулатора Карина Караиванова винтервю за investor.bg.
С наличния финансов запас съумяваме да наемем актюери, финансисти и профилирани адвокати единствено на равнище младши специалист, т.е. хора, които би трябвало да бъдат обучавани, уточни Караиванова.

Тя изрази вяра, че с повишението на таксите това ще се промени. " Ние сме виновни и надзираваме активи от трите бранша на обща стойност 22.8 милиарда лева Поднадзорните лица, които имаме ангажимент да следим, са 21 хиляди – 9 пенсионни сдружения, 43 застрахователни сдружения, 388 застрахователни брокера, 20 хиляди сътрудници, 69 капиталови медиатора, 556 други поднадзорни лица в бранша на финансовия пазар ", акцентира шефът на регулатора.
Разширяването на дефиницията за " свързани лица " е най-важната смяна плана за смяна на Кодекса за обществено обезпечаване, утвърден от Народното събрание на първо четене неотдавна, сподели Караиванова и напомни, че съгласно плана на пенсионноосигурителните сдружения се дава опция да влагат единствено в парцели, които носят рентабилност. Тя уточни, че управленията на пенсионните сдружения са изкушени да влагат в свързани лица, което не постоянно е напълно в полза на обезпечените. " В рамките на инспекциите са открити случаи на вложения в свързани лица, които не са положителни. Не дават доходностите, които биха могли да получат обезпечените лица, в случай че съответните вложения бяха направени в други активи. Моделът, който ние ще чакаме, и праговете, които те ще наблюдават, са записани в законопроекта ", сподели тя.
Ще действаме уверено, в случай че установим пазарна операция при ребалансирането на показателя SOFIX на Българската фондова борса, увери Караиванова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР