Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) прие проект на

...
Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) прие проект на
Коментари Харесай

КЕВР прие проект на решение за сертифициране на ICGB като независим преносен оператор

Комисията за енергийно и водното контролиране (КЕВР) одобри план на решение за узаконяване на „ Ай Си Джи Би “ АД като самостоятелен метафоричен оператор на преносна система за природен газ – междусистемна газова връзка Гърция – България (IGB). Проектът е признат взаимно с Регулаторния орган за сила на Гърция (RAE).

Решението на КЕВР и RAE обезпечава от регулаторна позиция опцията за въвеждане в комерсиална употреба на интерконектора „ Гърция-България “ (IGB) след 1 юли 2022 г.

Газовата връзка е от стратегическо значение, защото ще разреши свързване на газопреносните системи на България и Гърция и ще обезпечи диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за нашата страна и за Югоизточна Европа. Чрез интерконектора IGB през втората половина на 2022 година България ще може да получава в цялостен размер контрактуваните 1 милиарда куб. м. природен газ по контракта с Азербайджан. Това ще има основно значение за сигурността на доставките на синьо гориво и за образуване на удобни цени за потребителите в България.

Проектният потенциал на българо-гръцкия газов интерконектор разрешава транспорт на 3 милиарда куб.м. природен газ. Това дава спомагателни благоприятни условия България и страните от района да получат количества от Южния газов кулоар и от пазара на полутечен газ чрез строящия се терминал при гр. Александруполис. Новата газова връзка открива още един маршрут за превозване на полутечен LNG газ от Съединени американски щати, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни. В по-дългосрочна вероятност по интерконектора IGB ще може да бъде превозен природен газ от Израел и Кипър, както и спомагателни размери от Азербайджан и други страни.

Проектът на взаимно решение ще бъде изпратен на Европейската комисия за мнение за сходство с Европейското законодателство преди двата регулаторни органа да одобряват окончателното решение за узаконяване.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР