Комисията за енергийно и водно регулиране започва от днес, 1

...
Комисията за енергийно и водно регулиране започва от днес, 1
Коментари Харесай

Енергийният регулатор започва проверка на топлофикациите

Комисията за енергийно и водно контролиране стартира от през днешния ден, 1 септември, изключителна инспекция на топлофикациите на природен газ в страната, с цел да откри какъв брой пари са върнали на клиентите си поради надвзети суми, откакто " Газпром " понижи с близо 40% цената на газа за България със задна дата от 6 август предходната година.

Започващата инспекция на КЕВР ще обхване всички топлофикационни предприятия, включени в съответните решения на регулатора за изменение на цената на топлинната сила за интервала от 1 юли 2019 до 31 март 2020 година Това са близо 10 огромни сдружения в цялата страна, за които примитивен енергоносител е природният газ, изясняват от регулатора, представени от БНР.

От там показват, че комисията е реагирала на поднесените в медиите сигнали за публично неодобрение във връзка със сметките на жителите. Предметът на инспекцията е да се откри дали вярно и в сходство със закона в изравнителните сметки на потребителите са възобновени надвзетите суми за изразходване на топлинна сила. Става дума за използване на решението на комисията от юни, с което са одобрени цените на топлинната сила за посочения интервал. В същото време ще бъдат тествани и огромна група тъжби на клиенти и ще се реши тяхната основателност, допълват от регулатора.

Много клиенти съответно на " Топлофикация София " се оказа, че имат да доплащат за парно макар понижените цени със задна дата и получените изравнителни сметки, в които се твърди, че имат да взимат пари. В допълнение срокът за обжалване на неразбираемите сметки бе 31 август, а подробни фактури, и то единствено в книжен тип, ще бъдат изпратени през септември.

От комисията показват пред държавното радио, че на първо място ще бъде тествано дали сдруженията са приложили вярно избраните от комисията цени със задна дата на топлинната енергия; дали сдруженията са начислили напълно сумите за възобновяване, тъй като тези суми са разнообразни за всяка топлофикация; от тези суми сдруженията нямат право да образуват облага и те би трябвало да ги възстановят в цялостен размер на потребителите. Например общата сума, която " Топлофикация София " би трябвало да възвърне на потребителите, е близо 37 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Проверката ще продължи до 16 октомври, след което КЕВР ще показа резултатите в Народното събрание, където се избира съставът й.

Днес комисията би трябвало да реши каква да е цената на природния газ от 1 септември, като от " Булгаргаз " е поискано повишаване с 20%.

" Независимо от поисканото нарастване от над 15% от " Булгаргаз ", потребителите би трябвало да бъдат спокойни - смяна в цената на топлинната сила няма да има. Нещо повече - плановете на регулатора демонстрират, че цената на топлинната сила за идния есенно-зимен сезон няма да бъде променяна ", показва пиарът на комисията Георги Спасов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР