Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния
Коментари Харесай

КЕВР: Газът поевтинява още от юли

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цената на природния газ за юли и тя е 60.58 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на компании, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, написа.

Тази цена е с 8% по-ниска от настоящата през юни.

По-рано " Булгаргаз " предложи тъкмо същата цена на регулатора.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка, показват от там.

В ценовия микс за юли е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция ", според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 72.2 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура " Булгаргаз " е сключил за юли един контракт за доставка на полутечен природен газ с търговец от района, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за юли - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Независимо, че в интервала след 12 юни борсовият показател TTF-месец напред набъбна с над 19%, публичният снабдител е съумял в огромна степен да обезврежда тази наклонност, с помощта на високия дял на азербайджанския газ в общото ползване, показват от комисията.

" Цената по контракта с азербайджанския газов снабдител не е обвързана с борсовия показател TTF, а с цената на петрола и неговите деривати. Това събитие има определяща роля за елиминиране на внезапни ценови отклонения на интернационалните газови тържища и обезпечава удобни цени за българските
консуматори ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов на откритото съвещание през седмицата.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР