Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР реши газът да поскъпне с 6% през септември

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за м. септември в размер на 63,35лв. / MWh , без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на естествения газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. 

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м. септември.  Те  регистрират котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 август т.г. в това число.

 Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за м. септември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.  

„ Булгаргаз “ е сключил за м. септември два контракта за доставка на   полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.   

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. септември - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 63,35 лева./MWh е с към 6 % по-висока от цената на природния газ през м. август, която беше в размер на 59,67 лева./MWh. Това се дължи на сериозното покачване на борсовия показател „ TTF - месец напред “, чиято стойност  за м. септември е с 19% по-висока от цената му за м.август Индексът, който е ценообразуващ детайл за образуване на контролираната цена на природния газ, през последните седмици доближи над 44 евро/MWh и без значение, че през последните дни на м. август той спадна, ценовите промени директно се отразиха върху одобрената от КЕВР цена. На извършеното намерено съвещание „ Булгаргаз “ ЕАД увери, че сдружението е съумяло да сведе до най-малко нарастването на борсовия показател и той въздейства единствено отчасти върху контролираната цена за м. септември. „ Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са подхванатите ограничения за обезпечаване на потреблението - газовите складове на континента са запълнени приблизително над 92%, а хранилището в Чирен – над 93 % “, съобщи  председателят на КЕВР доц.Иван Иванов.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. септември 2023 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.   


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР