Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова по-висока цена

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова по-висока цена
Коментари Харесай

КЕВР утвърди нова по-висока цена на газа. Увеличението е с 15% |

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди нова по-висока цена на природния газ - 57,60 лева за мегават час (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Увеличението е 15% по отношение на предходния месец, т.е. с близо 8 лева за мегаватчас (MWh).

Енергийният регулатор е утвърдил новата цена след обстоен разбор на показаните от " Булгаргаз " настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, заяви БНР.

На откритото съвещание на КЕВР преди дни изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов разясни, че след внасянето на заявката на 09.07.2021 година цените на европейските газови пазари не престават да се покачват и към днешна дата доближават над 35 евро/MWh. Прогнозите демонстрират, че за интервала септември-декември 2021 година предстоящите стойности на синьото гориво ще доближат 39-40 евро/MWh.

От изнесените от него данни стана ясно, че котировките на петрола не престават се задържат на високи равнища - 74-75 щатски $ за барел.

„ Независимо от това цената, която „ Булгаргаз “ ЕАД ще предложи за август, ще бъде доста по-ниска от настоящите цени на европейските газови тържища “, сподели изпълнителният шеф на сдружението.

В одобрената цена на природния газ от 1 август в размер на 57.60 ст. за мегаватчас са включени компонентна цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, социална доставка, както и разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в подземното газово вместилище Чирен.

На тази цена публичния снабдител ще продава природния газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Утвърдената през днешния ден цена е рекордно висока за последните 7 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР