Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа в рамките

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа в рамките
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда промяна в Правилата за търговия на БНЕБ

Комисията за енергийно и водно контролиране ще прегледа в границите на публично разискване на 20 април план на Правила за изменение и допълнение на Правила за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила (ПРОБПЕЕ). Промяната на актуалните правила се постанова по отношение на идното пазарно обединяване на сегмент „ Ден напред “ на гръцка и румънска граница.

„ Съгласно утвърдените пътни карти на плановете, се чака стартирането на пазарното обединяване на гръцка граница да се реализира през първата половина на месец май 2021 година, а на румънска граница през месец август същата година. Предвид това, действието на тези пазарни обединявания би трябвало да е в сходство с настоящото законодателство в региона на енергетиката, в това число и с ПРОБПЕЕ, (Правилата б.р.), което постанова тяхното изменение и допълнение.

Освен промени, свързани с пазарната интеграция, са нужни и промени с оглед към този момент въведената и почнала действителна работа нова платформа за търговия, считано от 01.12.2020 година, както и с идното въвеждане на блокови артикули.

Също по този начин, в следствие от насъбраната процедура от работата на борсовия пазар и неговото администриране, се откриват грешки и пропуски в редица разпоредбина ПРОБПЕЕ, които следва да бъдат прецизирани и отстранени “, се споделя в отчета на работната група от специалисти към енергийния регулатор.

В документа се показват и задачите, които се слагат с реализиране на актуалните промени. Целта, както се показва е „ да се сътвори сигурност в публичните връзки, зародили вследствие на търговията с електрическа сила на проведен борсов пазар, като се основат нормативните предпоставки за работата на обединяванията на българския със прилежащите пазари на електрическа сила и на внедрената нова платформа за търговия, надлежно опцията за въвеждане на нови артикули. На последващо място се цели рационализиране на Правилата за по-точното им и вярно използване от пазарните участници и борсовия оператор “.

Уточнява се, че използването на новата уредба не е обвързвано с разноски за държавния бюджет.

Очакваните резултати са свързани „ с принос за действителната интеграция на пазарите, което което ще обезпечи по-голяма ликвидност, надлежно по-малки съмнения в цените на електрическата сила, повече благоприятни условия за внос/износ на електрическа сила, по-голяма конкуренция сред производителите/търговците, само че и по-голям евентуален пазар за продажбите/покупките им, ще направи българския пазар на електрическа сила доста по-надежден и ще бъде от изгода и в полза на всички търговски участници, в това число и на крайните клиенти “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР