Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени
Коментари Харесай

Вижте кога ще ни попарят с новите цени на тока, но май се задава и по-лошо

Комисията за енергийно и водно контролиране ще одобри новите цени на тока на изключително съвещание на 1 юли, оповестява Българска национална телевизия. Заради новите условия на закона, цените щв влизат в действие от датата на приемането им.

Въпреки, че бяха извършени две публични разисквания, към момента не е ясно тъкмо с какъв брой ще нарастне електрическата енергия за бита след нарастването на природния газ с близо 11%. Възражения против цените са внесли както доставчиците на ток, по този начин и неправителствени организации. Цените на тока от юли ще се усилят приблизително с 2%, демонстрират предварителните планове на комисията за енергийно и водно контролиране. Това обаче няма да покрие всички разноски на електропреносните сдружения и те ще би трябвало да избират какви икономии да вкарват, предизвести доставчикът на ток в Западна България.

Недостигът на средства, който показват от компанията за тази година, е 80 млн. лв.. Друг проблем е неналичието на предвидимост на пазара, както за битовите консуматори, по този начин и за самите енерийни сдружения.  Експерти алармираха и за различен проблем на пазара на ток, който ще се появи до края на годината. Европейската комисия би трябвало да одобри нови регламенти, които ще вкарат задължението за въвеждане на умни мрежи и увеличение на възобновимите енергийни източници. Това би нараснало сметките за ток неведнъж при положение, че България не вземе предварителни ограничения. В момента в България няма умни мрежи, които демонстрират потреблението на ток в действително време. За въвеждането им ще са нужни най-малко един милиард лв., с които към този момент секторът не разполага. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР