Комисията за енергийно и водно регулиране ще предложи поевтиняване на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще предложи поевтиняване на
Коментари Харесай

КЕВР готви голямо поевтиняване на газа през февруари

Комисията за енергийно и водно контролиране ще предложи поевтиняване на природния газ с 14% през февруари.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, в отчет на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 година да бъде в размер на 114,31 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец януари одобрената от регулатора цена е 133,41 лева./MWh.



На откритото съвещание, в което взе участие цялото управление на „ Булгаргаз “ ЕАД, изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов предвижда, че в случай че няма основни промени до края на месеца, според данните за настоящите котировки на европейските газови пазари към 26.01.2022 година, цената на синьото гориво за българския пазар за февруари се чака да бъде с 14-18% по-ниска от настоящата цена за януари. Той още веднъж удостовери, че при образуването на месечната контролирана цена на синьото гориво сдружението съблюдава прецизно условията на нормативната уредба и образува цената на база на най-ниски разноски. За българските консуматори – газоразпределителни сдружения, топлофикациите и промишлеността остават всички изгоди от по-ниските цени на доставяния природен газ от Азербайджан и количествата, добивани от газовото вместилище в Чирен, посочи Николай Павлов. Обобщените резултати демонстрират, че от началото на 2021 година до януари 2022 година тези ценови изгоди за потребителите са в общ размер от над 1 милиард лв., което резервира заетостта на компаниите и им дава конкурентни преимущества. Относно размера на доставяните количества от Азербайджан Николай Павлов уточни, че при липса на построена газова връзка сред Гърция и България това са оптимално вероятните количества, за които азербайджанската страна е дала единодушие.



На съвещанието ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов съобщи, че регулаторът приема изнесените данни и мнения като мнение на цялото управление на газовото сдружение, което взе участие в откритото съвещание. Той изрази очакване цената на природния газ, която „ Булгаргаз “ ЕАД ще предложи на 1.02.2022 година, да бъде доста по-ниска от досегашната цена. „ Това ще бъде сериозна поддръжка както за промишлеността, по този начин и за всички консуматори у нас “, съобщи доцент Иванов. В отговор на сложени въпроси от страна на регулатора Николай Павлов съобщи, че сдружението счита да обезпечава непрекъснати доставки за потребителите, без значение от избрани опасности в сегашната интернационална обстановка. „ Булгаргаз “ ЕАД е получил потвърждения от страна на „ Газпром износ “ и от азербайджанския снабдител, че договорните отговорности за доставка на природен газ ще бъдат изпълнявани в съответните размери. В газовото вместилище в Чирен са нагнетени 100% от плануваните количества природен газ, които се теглят по одобрен проект, посочи Николай Павлов. Що се отнася до изчисленията, оповестени от Министерство на енергетиката, сочещи опция за доста по-ниска цена за м. януари, от „ Булгаргаз “ ЕАД осведомиха, че нямат информация по този въпрос.

Предложението на публичния снабдител за цената на природния газ е съобразено с изискванията по комерсиалните контракти за доставка с ООО „ Газпром экспорт” и азербайджанската компания и споразуменията към тях.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР