Комисията за енергийно и водно регулиране прие предложението на Булгаргаз

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие предложението на Булгаргаз
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на газа от 109 лв./MWh за февруари

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри предлагането на " Булгаргаз " и понижи цената на природния газ за февруари със 17,64%. Това значи, че синьото гориво ще потегля към клиентите на държавната компания с цена от 109,88 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец януари одобрената от регулатора цена беше 133,41 лева./MWh.

Припомняме, че това е редактираното предложение на " Булгаргаз ", която единствено преди дни разгласи, че ще желае понижение с 14%.

В известието на " Булгаргаз " не е посочено ясно какво тъкмо е наложило редакцията на препоръчаната цена.

Припомняме, че бордът на шефовете бе заменен още в петък, само че защото решението не е обнародвано, новото управление не е встъпило в служба.

" На откритото съвещание на 26.01.2022 година от страна на заявителя „ Булгаргаз “ беше декларирано, че при образуването на месечната контролирана цена на синьото гориво сдружението съблюдава прецизно условията на нормативната уредба и образува цената на база на най-ниски разноски.

Потвърдено беше, че за българските консуматори – газоразпределителни сдружения, топлофикациите и промишлеността остават всички изгоди от по-ниските цени на доставяния природен газ от Азербайджан и количествата, добивани от газовото вместилище в Чирен ", написа в съобщенеито на регулатора.

Според данни на сдружението от началото на 2021 година до м. януари 2022 година тези ценови изгоди за потребителите са в общ размер от над 1 милиард лв., което резервира заетостта на компаниите и им дава конкурентни преимущества. На съвещанието ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов изрази очакване цената на природния газ, която „ Булгаргаз “ ЕАД ще предложи на 1.02.2022 година, да бъде доста по-ниска от досегашната цена.

„ Това ще бъде сериозна поддръжка както за промишлеността, по този начин и за всички консуматори у нас “, съобщи той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР