Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди разчетите си и

...
Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди разчетите си и
Коментари Харесай

КЕВР обяви с колко се вдигат токът и парното за юли

Комисията за енергийно и водно контролиране удостовери плановете си и цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли ще бъде увеличена единствено с 3,3%.

За клиентите на „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ/ нарастването на крайната цена е с 2,39 %, за „ ЕВН България Електроснабдяване “ – с 3,46 %, за клиентите на „ ЕНЕРГО-ПРО Продажби “ – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги.

Това планува плана на решение за одобряване на цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1.07.2022 - 30.06.2023 година, по който Комисията организира публично разискване. В сходство с условията за гласност и бистрота планът беше оповестен авансово на интернет страницата на регулатора. В разискването участваха заинтригувани страни - Омбудсмана, БФИЕК, БТПП, Асоциация свободен енергиен пазар, цивилен организации и сдружения.

Независимо, че енерго-преносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, Комисията откри запаси в системата с цел да обезврежда този фактор. За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, КЕВР приложи регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за контролирания пазар. Делът на електрическата енергия от АЕЦ Козлодуй се усилва до 30%. Намалява се цената на електрическата енергия от хидроцентралите на НЕК. Тези ограничения дават опция с цел да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на ЕСО и на електроразпределителните сдружения „ ЕВН България Електроснабдяване “, „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби “.

С подхванатите от КЕВР регулаторни ограничения общото нарастване за битовите консуматори е единствено 3,3% за интервала 1.07.2022-30.07.2023 година
Въпреки минималното нарастване, цените на електрическата енергия за битовите консуматори остават най-ниски в съпоставяне със страните в цяла Европа. Това пази семействата от високата динамичност на цените на енергийните пазари, които покачиха с 45% цената на електрическата енергия в битовия бранш в останалата част на континента.

На публичното разискване някои участници приканиха за смяна на метода за ценообразуване, като се регистрира качеството на услугите и осъществяването на лицензионните отговорности и на вложенията от електроразпределителните сдружения. Изразени бяха опасения, че увеличението на каузи на АЕЦ за контролирания пазар може да сътвори спънки за либерализацията на пазара, така би се понижила неговата ликвидност. С цел решенията на Комисията да дават отговор напълно на пазарната динамичност беше препоръчано регулаторът да излиза с ценови решения на всеки три месеца, а не както в този момент – за едногодишен интервал.

В отговор от страна на работната група беше изтъкнато, че Комисията създава нова методика. Тя ще даде опция в определяните цени по-добре да се отрази качеството на услугите, които в избрани региони са положителни, а в други – не. По отношение на осъществяването на вложенията от страна на ЕРП беше пояснено, че към този момент приключват инспекциите на тези сдружения, в това число и на място, и резултатите ще бъдат регистрирани от регулатора. Като неработещо беше оценено предлагането вместо от АЕЦ спомагателните количества за контролиран пазар да бъдат обезпечавани от Топлоелектрическа централа Марица Изток-2. Това ще докара, от една страна, до повишение на цената на електрическата енергия за контролирания пазар, и от друга – до понижаване на количествата по дълготрайните контракти за доставка, считат специалистите на Комисията.

В 14-дневен период участниците в разискването могат да внесат писмени мнения по отношение на предложенията за цени.

На 1 юли 2022 година КЕВР ще одобри дефинитивно решение за одобряване на цени на електрическата сила за регулаторния интервал 1.07.2022-30.06.2023 година
Общественото разискване беше излъчено онлайн на интернет страницата на Комисията.

Комисията за енергийно и водно контролиране удостовери плановете си и цената на топлинната сила за битовите консуматори от 1 юли ще бъде увеличена с 39,26 % за цялата страна. Предлаганата от регулатора смяна е доста по-ниска от настояванията на енергийните сдружения за нарастване приблизително със 123,58%.
Това планува план на решение на КЕВР за одобряване на цени на топлинната сила за новия регулаторен интервал 1.07.2022 - 30.06.2023 година, по беше извършено публично разискване. В сходство с условията за гласност и бистрота планът беше оповестен авансово на интернет страницата на регулатора. В разискването участваха представители на заинтригувани страни - Омбудсмана, БТПП, цивилен организации и сдружения и други

За битовите консуматори на „ Топлофикация София “ ЕАД е избрана цена от 136,82 лева./MWh, при настояща цена 98,48 лева./MWh, което е изменение с 38,93%. Потребителите на „ ЕВН България Топлофикация “ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева./MWh, при настояща цена 99,55 лева./MWh, което е изменение с 23,26%. Цената на „ Веолия Енерджи Варна ” ЕАД се променя с 30,66 % и става 128,43 лева./MWh, при настояща цена 98,29 лева./MWh.

„ КЕВР взе изключителни ограничения, с цел да адресира изключителната обстановка с цените на горивата и да подкрепи битовите консуматори за идния отоплителен интервал. За да реализира това регулаторът употребява спомагателни лостове и постави всички старания, с цел да реализира оптимално понижение на цената на топлинната сила. С цел битовите консуматори да бъдат предпазени Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези консуматори посредством Фонда за сигурност на електроенергийната система. По този метод те няма да се постанова да заплащат цени за парно в размера, пожелан от топлофикационните
сдружения. Надяваме до една година рецесията с енергийните доставки да отмине и битовите консуматори да могат да употребяват топлофикационна услуга на обективна и реалистична цена “, съобщи пред представители на медии ръководителят на КЕВР.

Според него в полза на самите консуматори е те да имат дълготрайна прогноза за цената на топлинната сила за целия отоплителен сезон, защото по този метод ще могат възнамеряват своите разноски за по-голям времеви интервал. „ Всички консуматори в страната могат да разчитат на направените от КЕВР прогнози за цената на топлинната сила. При настъпване на обилни промени в ценообразуващите детайли Комисията има подготвеност да одобри изключително решение, с което да ги отрази в цената на парното “, съобщи изрично Станислав Тодоров.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния растеж на въглеродните излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна тези два съставния елемент съставляват приблизително 80 на 100 от техните разноски за произвеждане на топлинна сила. За „ Топлофикация София “ природният газ и излъчванията образуват 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „ Топлофикация Плевен “ – този дял е 85,52%, за „ Топлофикация Враца “ – 83,08%, за „ Топлофикация Перник “ – 81,68%. При останалите сдружения делът на природният газ и въглеродните излъчвания при образуването на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на внезапно повишеното търсене на природен газ в международен мащаб, а през последните месеци и заради военния спор в Украйна, цените на природния газ за потребностите на топлофикациите се усили съвсем четирикратно- от 45 лева./МВч до над 160 лева./МВч. През този интервал цените на топлинната сила за потребителите останаха без смяна, което докара до увеличение на разноските на сдруженията и акумулиране на недостиг. През новия интервал този недостиг ще се компенсира, защото в противоположен случай сдруженията могат да банкрутират.

Цените на въглеродните излъчвания през миналия едногодишен интервал от 1 юли 2021 година също набъбнаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 година до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 година Това в допълнение усилва разноските на сдруженията, което следва бъде регистрирано в цените на топлинната сила.

Въпреки предоставените от държавното управление обезщетения за природен газ в общ размер над 220 млн. лева за интервала декември 2021-април 2022 година, топлофикациите са натрупали спомагателен недостиг от разноски за газ над 500 млн.лв. Само за „ Топлофикация София “ насъбрания недостиг през миналия интервал е в размер на към 350 млн. лева

След осъществени разбори Комисията поправя редица ценообразуващи детайли на сдруженията, върху които регулаторът може директно да въздейства – разноски за амортизации, поправки, хонорари и други По този метод КЕВР ограничи оптимално повишаването на цените на топлинната сила.
Комисията чака спомагателен позитивен резултат върху цените на битовите консуматори вследствие на оповестените от държавното управление ограничения, свързани с намаляването от 1 юли 2022 година на Данък добавена стойност за цените на електрическата енергия, топлинната сила и природния газ - от 20% на 9%. Според плановете, в случай че това се одобри, междинното нарастване ще бъде понижено от 39% на 26%. Предвижданото унищожаване на акциза също ще има позитивно въздействие върху цените на електрическата и топлинната сила.

В рамките на публичното разискване участниците направиха мнения по отношение на ценовите оферти на Комисията. Според Омбудсмана цените за крайните консуматори са високи и в тях не са регистрирани всички дадени от страната обезщетения. Повдигнати бяха въпроси, свързани с приложимостта и справедливостта на блок цени за електрическа енергия, парно и природен газ. В отговор от страна на Комисията беше изтъкнато, че прилаганият способ на контролиране е най-подходящ в условия на огромна динамичност на цените на суровините и дава най-хубава опция тези промени да бъдат отразени. По отношение на определянето на планирани цени на природния газ и на въглеродните излъчвания за едногодишен интервал напред беше маркирано, че Комисията е направила симулации на търговията на фючърси на европейските тържища, в това число и за цените на доставките на полутечен природен газ. Според специалистите на регулатора нужни са съществени вложения за понижаване на софтуерните загуби на топлинна сила, което би означавало през идващите 10 години цените на топлинната сила да останат високи, а това е недопустимо за потребителите в сегашната сложна икономическа обстановка. От страна на работната група беше очебийно, че в случай че продължат обезщетенията за енергийните сдружения това ще бъде отразено в цените, определяни от регулатора.

В сходство с условията преди публичното разискване Комисията организира на 2.06.2022 година и намерено съвещание с присъединяване на дружествата-заявители.
В 14-дневен период участниците в днешното разискване могат да подават писмени мнения по отношение на плана на решение.

Окончателно решение за одобряване на цени на електрическата сила за регулаторния интервал 1.07.2022-30.06.2023 година Комисията ще одобри на 1 юли 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР