Комисията за енергийно и водно регулиране намали цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране намали цената на природния
Коментари Харесай

КЕВР намали цената на газа с 47%

Комисията за енергийно и водно контролиране понижи цената на природния газ с 47% до 123,01 лева/мвтч. Поевтиняването влиза в действие от през днешния ден.

Новото понижение незабавно ще се отрази в сметките на потребителите, които се отопляват на природен газ. Въпреки понижението, цената ще остане висока спрямо предходната година. Около 44% по-евтин е бил тогава природният газ.

Заради предстоящото намаление на цените на газа, няма да има ново нарастване на цените на парното и топлата вода от януари. Цените обаче към този момент са повишени от юли приблизително с 30%, в София - 40 на 100.

Три са главните аргументи за поевтиняване на горивото - общ спад на европейските пазари, стартирането на новата българо-гръцка газова връзка, което ни разрешава да купуваме по-евтин газ от Азербайджан и договарянето на по-изгодни цени за доставка на полутечен и тръбен газ.

От юли до септември цената на природния газ скочи с близо 150% и доближи рекордната стойност от над 350 лв. за мегаватчас. Сега цената се възстановява, което приближава цената до тази от януари 2022 година. В съпоставяне с януари 2021 година нарастването с новото понижение е пет пъти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР