Комисията за енергийно и водно регулиране наложи имуществена санкция от

...
Комисията за енергийно и водно регулиране наложи имуществена санкция от
Коментари Харесай

КЕВР глоби Кадиеви за игрички с тока

Комисията за енергийно и водно контролиране наложи имуществена глоба от 165 238 лева на " Енерджи съплай " ЕООД за операция на пазара и завишаване на цените на електрическата енергия на едро. Това заяви регулатора на личната си страница. Компанията е благосъстоятелност на Соня Николова-Кадиева, чийто брачен партньор Георги Кадиев, е претендент за народен представител от " Левицата! ".
Установено е, че това е ставало посредством разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing), което е нарушаване на еврорегламента за прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT), оповестиха от регулатора. Нарушението е осъществено за интервала 1 януари 2021 година - 31 март 2022 година на пазарен сегмент " В рамките на деня " на Българската енергийна борса.
КЕВР е открила, че " Енерджи съплай " е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно понижение на цената само в своя полза. По този метод сдружението е основало усещане измежду останалите търговци, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на " Енерджи съплай " електрическа енергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, в случай че не беше манипулативното държание.

След това голословно краткосрочно понижаване на цената, сдружението е отменило своите нареждания за продажба и действително е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, посредством което е осъществило голословна облага. Това държание се дефинира като реализиране по манипулативен метод на покупко-продажби за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент " В рамките на деня ", изясняват от КЕВР.
От " Енерджи съплай ", представени от " 24 часа ", са декларирали по-късно през вчерашния ден, че не са получили решението на КЕВР и са сюрпризирани, че то се оповестява на медиите. Соня Кадиева, която е притежател на сдружението, пък е споделила, че ще отидат на съд с енергийния регулатор.
От КЕВР оповестиха още, че работят и по други производства за определяне на операции на пазара на едро на сила и търговия с вътрешна информация. Целта на машинациите на пазара е търговците да вдигнат изкуствено цените и да се извличат непозволени облаги.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР