Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва днес обсъждане

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва днес обсъждане
Коментари Харесай

КЕВР започва обществено обсъждане на промените в правилата за търговия с електрическа енергия

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира през днешния ден разискване на плана за смяна на разпоредбите за търговия с електрическа сила.

Промените са свързани с въвеждането на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) на сегмента „ пазар в границите на деня “ и се постановат и по отношение на консолидираното на българския електроенергиен пазар на равнище Европейски съюз. Порталът 3е-news.net напомня, че въвеждането на нови сегменти на енергийната борса са част от процеса по цялостното отваряне на електроенергийния пазар в България. Без промени няма по какъв начин да се случи и процеса на обединяване на пазара.

В рамките на кръгла маса по тематиката, през предходната седмица специалисти разясниха, че актуалните промени на процедура макар желанието за значителен прогрес ще са повече козметични, защото при започване на сегмента „ в границите на деян “ няма да могат да вземат участие производителите не електрическа енергия от ВЕИ. Тази обстановка ще се резервира на процедура до цялостната либерализация на електроенергийния пазар. Освен това тя е според и с промени в Закона за енергетиката.

Едва откакто бъдат направени законови промени, от една страна свързани със статута на НЕК и от друга с регламентиране на механизма, по който ВЕИ производителите ще бъдат обезщетени, в случай че пазарните цени са под техните преференциални цени ще може да се приказва за нужните и мечтани промени за пазар в границите на деня. Така че остава под въпрос до каква степен сегашните промени ще са от изгода и ще понижат изкривяванията, които се дължат на незадоволителната ликвидност, даже и на ценовите равнища, както означават специалисти, в това число и ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Една от измененията в Закона за енергетиката, както към този момент заяви Иванов ще касае въвеждане на условието огромна категория от производителите на електрическа енергия с лицензионен режим отвън квотите за контролирания пазар да могат да излязат и на борсата. Това ще даде опция на регулатора при установяване на регулаторните ценови решения да има по-голяма прогнозируемост.

В отчетът си работната група към КЕВР изяснява, че промените в разпоредбите за търговия с електрическа енергия целят по-голяма еластичност на пазара, прецизиране на избрани разпореждания, регламентиране на връзките операторите на преносната и разпределителните мрежи, активността на търговците на електрическа енергия и доставчиците.

„ С Проекта на Правила се цели основаването на правна рамка за въвеждане на пазарен сегмент в границите на деня като част от борсовия пазар на електрическа сила “, се отбелязва отчета, като се натъртва на опциите за реализиране на по-голям баланс сред търсенето и предлагането.

„ На последващо място се уточняват и/или анулират разпореждания по отношение на борсовия пазар на електрическа сила “, се споделя още в отчета на работната група.

Измененията регламентират и „ правата, и отговорностите на търговци на електрическа сила без физически обекти, защото все още тези участници не са обхванати от наредбите на разпоредбите за търговия с електрическа сила (ПТТЕ).

Предлаганите промени са нужни и с оглед прецизиране и допълнение на наредбите по отношение на промяната на доставчик/координатор на балансираща група.

Измененията плануват обвързване за самостоятелния метафоричен оператор „ да вкара процедура по уведомяване, валидиране и вписване на графици за произвеждане, графици за ползване и графици за продан в границите на деня на доставка. Конкретизират се и отговорностите на самостоятелния метафоричен оператор по повод поддържането на обществените регистри.

Предварителните упования са промените в Правилата за търговия с електрическа сила да влязат в действие още през идващия месец. Ако се съди по до момента направените от политици от енергийната комисия изказвания промени в Закона за енергетиката, касаещи процеса на цялостното отваряне на пазара може да се чакат едвам след първото тримесечие на 2018 г.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР