Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече ще може

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече ще може
Коментари Харесай

КЕВР вече ще може да се произнася по сделки за активи на енергийни дружества


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към този момент ще може да се произнася по договорка за придобиване на активи на енергийни сдружения, в случай че по нея са се произнесли способените за това държавни органи. Това взеха решение депутатите от енергийната комисия при второто разискване на измененията в Закона за енергетиката. Конкретният препоръчан текст е: „ Комисията се произнася след съществуване на позволение или утвърждение на други държавни органи, способени да преглеждат покупко-продажбите “. Това, както сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов, който участва на съвещанието към този момент е съответен аршин. Както е известно в предходните ремонти в Закона за енергетиката залегна правото КЕВР да подхваща дейности, (докато в този момент към този момент е да се произнася по покупко-продажби ) за енергийни предприятия за придобиване на над 20 % от активите, само че се появи нуждата от установяване на критерии по какъв начин тъкмо да става това. Със настоящия текст, който въпреки всичко бе признат по принцип и се оставя за доизглаждане от юристите в Народното събрание се урежда главният аршин, при който енергийният регулатор може да се произнася. Важно е да се означи, че въпреки всичко КЕВР ще може да се произнася, единствено в случай че има позитивно удостоверение от съответните държавни органи, които са излезли преди този момент със мнение. Решението на КЕВР на практика ще е финално, преди придобиване на активите, изясни ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов. Дали ще има други критерии още не е ясно.

Енергийната комисия по искане на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков и със единодушието на Делян Добрев (председател на комисията по енергетика) се съгласи също по този начин от освобождение на наложителни застраховки на търговците и производителите на електрическа енергия в границите на обезпечителните гаранции. Опасенията на Ерменков са, че така и така обезпеченията са много високи и може да основат в един миг усложнения за Фонд Сигурност на електроенергийната система. Председателят на енергийната комисия счете предлагането за рационално и след подлагане на разискване то отпадна. В препоръчаните за смяна текстове в закона за енергетиката са посочени точни какви да са обезпечителните гаранции.

Опитът на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков да внесе още веднъж текст в интерес на дребните производители на електрическа енергия от ВЕИ по така наречен параграф 18, (известни също по този начин по програмата за селските райони) т.е производството им да мине още веднъж по преференциални цени не съумя. Аргументите на Таско Ерменков, че има нови условия не устояха. Само един глас на процедура не стигна на депутата от Българска социалистическа партия да вкара още веднъж текста за разискване в пленарна зала, каквото бе компромисното му искане. Както е известно доста от дребните производители на електрическа енергия от ВЕИ, възползвали се от средства и по програмата за селските региони бяха принудени да върнат част от средствата, а огромна част от тях банкрутираха.

Както е известно новите ремонти в Закона за енергетиката уреждат построяването на инфраструктура за зарядни станции за електрически автомобили и плануват случаите както за гратис зареждане, както и по кое време и при какви условия може да се касае за договорка.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР